ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

10 τρόποι να προστατευθείτε από την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι ένας σιωπηλός «δολοφόνος», αφού πολλοί δε γνωρίζουν ότι πάσχουν μέχρι να εμφανίσουν το πρώτο κάταγμα. Στην πραγματικότητα μάλιστα, το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από οστεοπόρωση, δεν το γνωρίζουν.


Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα. Μπορεί να γίνουν τόσο εύθραυστα που ακόμη και ο βήχας ή η κίνηση να σηκώσετε τα ψώνια σας μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες, καθώς έχουν χαμηλότερη οστική μάζα και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων εμφανίζουν απότομη πτώση επιβαρύνοντας τα οστά.

Ωστόσο, η οστεοπόρωση δε θα πρέπει να θεωρηθεί καθαρά γυναικεία ασθένεια. Μπορούν να υποφέρουν και άνδρες, ειδικά εκείνοι που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην οστεοπόρωση, από το κάπνισμα και την κληρονομικότητα μέχρι την κατανάλωση αλκοόλ και την πρόωρη εμμηνόπαυση.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τη γέννηση, το σώμα εμπλουτίζεται συνεχώς με οστική μάζα μέχρι την ηλικία των 30 ετών, οπότε και η διαδικασία κορυφώνεται. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια ότι από εκεί και πέρα είναι πολύ αργά για να κάνετε κάτι. Στόχος είναι η μείωση της οστικής απώλειας και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων οστών, κινήσεις που είναι εφικτές, εαν ακολουθήσετε τους 10 τρόπους για να αποφύγετε την οστεοπόρωση.
Ασβέστιο και βιταμίνη D
Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την πρόληψη της οστικής απώλειας. Για τους ενήλικες μεταξύ 19 και 50 ετών, συνίσταται η ημερήσια κατανάλωση 1.000mg ασβεστίου.
Για όσους είναι πάνω από 65 ετών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 700mg ασβεστίου την ημέρα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το τυρί και ορισμένα πράσινα λαχανικά ή τρόφιμα όπως οι χυμοί, τα δημητριακά και τα ψωμιά.
Για να απορροφήσει όμως το σώμα το ασβέστιο, είναι απαραίτητη η βιταμίνη D. Όσοι είστε πάνω από 50 ετών θα πρέπει να έχετε ως στόχο την πρόσληψη 400 με 800 IU βιταμίνης D ημερησίως. Εκτός από τις τροφές, μια καλή πηγή βιταμίνης D είναι και το φως του ήλιου. Το δέρμα παράγει βιταμίνη D από την υπεριώδη ακτινοβολία και την αποθηκεύει για μελλοντική χρήση.
Ισορροπημένη διατροφή
Καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζετε αρκετό φώσφορο και άλλα μέταλλα όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12, που είναι επίσης απαραίτητα στοιχεία για υγιή οστά.
Περιορίστε το αλκοόλ
Το αλκοόλ θεωρείται ότι απορρυθμίζει το σχηματισμό των οστών και μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο. Γι' αυτό καλό θα ήταν να περιοριστείτε στα δύο ποτά (το πολύ) την ημέρα.
Ρυθμίστε την πρόσληψη καφεΐνης
Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ και το τσάι απορροφά το ασβέστιο από τα οστά. Γι' αυτόν το λόγο, συνίσταται να μην καταναλώνετε περισσότερα από δύο με τρία φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα, ειδικά στην περίπτωση που η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει πηγές ασβεστίου. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η καφεΐνη προστίθεται και σε αρκετά αναψυκτικά.
Κόψτε τα αλμυρά φαγητά
Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου από το αλάτι μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα σας.
Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη
Οι ασκήσεις με βάρη κάνουν τα οστά πιο ισχυρά και πιο πυκνά. Ασκήσεις όπως ο χορός, το τρέξιμο και το σχοινάκι είναι επίσης ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Όσοι βέβαια, δε μπορείτε να κάνετε ασκήσεις υψηλών απαιτήσεων, το περπάτημα ή το αερόμπικ είναι ιδανικές εναλλακτικές.
Ισορροπία και ευελιξία
Είναι λογικό, ότι η καλύτερη ισορροπία και ευελιξία μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων. Ασκήσεις όπως το tai chi, το pilates και η yoga βελτιώνουν τόσο την ισορροπία όσο και την ευελιξία του σώματος.
Υγιές βάρος
Ένα χαμηλό σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερο βάρος δεν παθαίνουν οστεοπόρωση. Ένα κανονικό βάρος είναι ευεργετικό για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.
Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα θεωρείται ότι αυξάνει την οστική απώλεια, μειώνοντας την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Στις γυναίκες, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή της ποσότητας των οιστρογόνων.
Συμβουλευτείτε ένα γιατρό
Όλοι χάνουν ύψος καθώς μεγαλώνουν, αλλά αν χάσετε 6 εκατοστά ή περισσότερο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάσχετε από οστεοπόρωση. Καλό θα ήταν, σε μία τέτοια περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...