ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση γίνεται… άνοστο

…όταν το άτομο τρώει ενώ έχει αλλού απασχολημένο το μυαλό του, καταναλώνει τελικώς 10% περισσότερη τροφή ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 25% ο αριθμός των βραδινών γευμάτων ή τσιμπολογημάτων σε προχωρημένη ώρα.
Η αντίληψη της γεύσης εξασθενεί όταν το μυαλό είναι αλλού απασχολημένο ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες τροφής που καταναλώνουμε.

Το γεύμα στο τραπεζάκι του σαλονιού αποτελεί πολύ κακό «σύμβουλο» της δίαιτας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ακόμη και το πιο νόστιμο και καλομαγειρεμένο γεύμα περνά απαρατήρητο αν καταναλώνεται μπροστά στην τηλεόραση. Επιστήμονες αναφέρουν ότι το να βλέπουμε τηλεόραση ενώ τρώμε μας αποσπά την προσοχή και «καταστρέφει» την αντίληψη που έχουμε για τη γεύση. Τα νέα αυτά ευρήματα καλό θα ήταν να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν όσο και από τους λάτρεις της γαστρονομίας.
Κακός «σύμβουλος» το τραπεζάκι
Παράλληλα το να αντικαθίσταται το τραπέζι της τραπεζαρίας με το τραπεζάκι του σαλονιού αποτελεί πολύ κακό «σύμβουλο» της δίαιτας καθώς όταν καθόμαστε στον καναπέ και τρώμε δεν αντιλαμβανόμαστε τις ποσότητες τροφής που καταβροχθίζουμε.

Στοιχεία δείχνουν ότι έξι στις δέκα φορές τρώμε ενώ βλέπουμε τηλεόραση, ωστόσο ένα απλό πάτημα του off στο τηλεχειριστήριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων αλλά και σε πολύ μεγαλύτερη απόλαυση του κάθε γεύματος.
Τα πειράματα
Σε μια σειρά πειραμάτων ολλανδοί ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να φέρουν εις πέρας πολύπλοκα τεστ μνήμης ενώ κατανάλωναν τροφές που ήταν είτε αλμυρές είτε γλυκές είτε ξινές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science», τα άτομα που είχαν απορροφηθεί από τις νοητικές ασκήσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να κρίνουν την τροφή που κατανάλωναν ως ουδέτερη (μονότονη, χωρίς ιδιαίτερη γεύση).
Σε ένα άλλο πείραμα φάνηκε ότι όταν οι εθελοντές έτρωγαν μπροστά στην τηλεόραση χρειαζόταν να καταναλώνουν περισσότερη τροφή προκειμένου να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο γεύσης και απόλαυσης ενώ συγχρόνως δεν αντιλαμβάνονταν πόσο έτρωγαν. Είχαν μάλιστα την τάση να τρώνε κράκερ που ήταν πιο αλατισμένα ή να προσθέτουν ζάχαρη στη λεμονάδα τους.
Τα «κακά» του multitasking
Η μελέτη που διεξήχθη από τις δόκτορες Λότε βαν Ντίλεν του Πανεπιστημίου Λέιντεν και Ρέινε βαν ντερ Βαλ του Πανεπιστημίου Ράντμπαουτ καταλήγει στο ότι «τα ευρήματα συνάδουν πλήρως με τη σύγχρονη κοινωνία στην οποία ο καθένας επιτελεί διαφορετικά καθήκοντα ταυτοχρόνως. Όταν το άτομο απασχολεί γνωστικά τον εγκέφαλό του, όπως όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν οδηγεί ένα αυτοκίνητο, τότε η αντίληψη της γεύσης εξασθενεί. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, όπως το να αυξάνεται η κατανάλωση ορισμένων τροφών ή να προστίθενται ενισχυτικά της γεύσης».


Προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία έδειξε ότι όταν το άτομο τρώει ενώ έχει αλλού απασχολημένο το μυαλό του, καταναλώνει τελικώς 10% περισσότερη τροφή ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 25% ο αριθμός των βραδινών γευμάτων ή τσιμπολογημάτων σε προχωρημένη ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...