"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

Το λαχανικό που ξανανιώνει τον εγκέφαλο!




eae9993d034e179552061e3e836356f3_L
Μπορούμε να το απολαύσουμε ωμό ως σαλάτα, βραστό, σε ομελέτα ή πιο παραδοσιακά με ρύζι και φέτα ή σε πίτα. Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του δίνουν ενέργεια, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα του σώματος και βελτιώνουν τα αντανακλαστικά μας. Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές δείχνει όμως ότι μπορεί επίσης να κάνει τον εγκέφαλο έως και κατά 11 χρόνια νεότερο!
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο αξιολόγησαν τη διατροφή και τη νοητική οξύτητα 950 περίπου ατόμων με μέση ηλικία τα 81 έτη σε ετήσια βάση για διάστημα 10 ετών συνολικά. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν 19 τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας και επέλεξαν από μια λίστα με 144 προϊόντα ποια τρόφιμα και ποτά καταναλώνουν συχνά.
Ένα συγκεκριμένο είδος λαχανικών φάνηκε να συσχετίζεται εμφανώς με τις βελτιωμένες πνευματικές επιδόσεις στην τρίτη ηλικία. Μάλιστα, η συσχέτιση παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες που επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία, όπως το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.
«Βασιλιάς» του συγκεκριμένου είδους λαχανικών είναι το δυναμωτικό σπανάκι.
Άλλα ωφέλιμα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης η λαχανίδα και το σέσκουλο.
Όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν τουλάχιστον μία μερίδα αυτού του είδους λαχανικών την ημέρα φάνηκε να εκδηλώνουν σημαντικά μικρότερη νοητική κατάπτωση. Κατά μέσο όρο, τα άτομα αυτά κατάφεραν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους 11 χρόνια πιο νέο σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που δεν κατανάλωναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βοστώνη.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Martha Clare Morris τονίζει πως η νοητική κατάπτωση αποτελεί σημείο-κλειδί του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας και η συστηματική κατανάλωση λαχανικών αποτελεί μια απλή και οικονομική στρατηγική για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από αυτές τις εκφυλιστικές παθήσεις.
Σύμφωνα με τη Morris, το σπανάκι και άλλα παρόμοια λαχανικά παρέχουν αυτά τα μοναδικά οφέλη λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες, λουτεΐνη, φυλλικό οξύ και βήτα-καροτένιο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...