"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

Ιστοσελίδα καταγράφει τα μοναστήρια της Ελλάδος

Μια ομάδα νέων, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για την καταγραφή και προβολή των ιερών προσκυνημάτων της χώρας, εδώ και ένα περίπου χρόνο, έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία και μια φιλόδοξη προσπάθεια προκειμένου τα περισσότερα μοναστήρια της Ελλάδας να χαρτογραφηθούν και να παρουσιαστούν σε μία καλαίσθητη ιστοσελίδα. Πρόκειται για το σάιτ http://www.monastiria.gr.

Στόχος των νέων από τη Λάρισα, που φρόντισαν να πάρουν την ευλογία της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι η διαδικτυακή πύλη monastiria.gr να αναδείξει τον πλούτο της Ορθόδοξης μοναστηριακής παράδοσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και να αποτελέσει έναν σύγχρονο προσκυνηματικό οδηγό, σεβόμενη πρωτίστως την ιερότητα των μονών. Κύριο «σύνθημα» της ιστοσελίδας είναι το «Ελλάδα: Τόπος αγιότητας και πνευματικών θησαυρών».

Από τις 500 περίπου ιερές μονές και προσκυνήματα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, πάνω από 230, αυτή τη στιγμή, προβάλλονται με κείμενο και φωτογραφίες, παρέχοντας πληροφορίες στον ενδιαφερόμενο επισκέπτη-προσκυνητή. Ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μπορεί να «επισκεφθεί» τα μοναστήρια με δύο επιλογές αναζήτησης, τόσο με το όνομα του μοναστηριού, όσο και με το χάρτη της Ελλάδας.
Μάλιστα, η καινοτομία του σάιτ έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά επιχειρείται κάτι ανάλογο στο ίντερνετ, ενώ ταυτόχρονα τα περισσότερα κείμενα των μοναστηριών θα είναι μεταφρασμένα στις 10 πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου. Για το λόγο αυτό, το monastiria.gr είναι ήδη εθελοντής συνεργάτης του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του ΕΟΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...