ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

15 τρόποι να προλάβετε τους καυγάδες ανάμεσα στ’ αδέρφια

Τα αδέρφια συχνά καυγαδίζουν. Είναι γεγονός, είναι φυσιολογικό και απαντάται σε όλο το ζωικό βασίλειο –και βέβαια στον άνθρωπο. Από την άλλη, είναι κάτι που αγχώνει, ταλαιπωρεί και κουράζει τους γονείς όσο λίγα πράγματα που κάνουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τη Δρ. Γκέιλ Γκρος, ειδικό στην ανθρώπινη συμπεριφορά και εκπαίδευση, μερικοί σημαντικοί τρόποι να τους προλάβετε (όσο είναι δυνατό) είναι οι εξής:
1. Εάν ακόμα προλαβαίνετε, κάντε τον οικογενειακό προγραμματισμό σας έτσι ώστε τα παιδιά σας να έχουν μεταξύ τους τρία χρόνια διαφορά. Έτσι, το πρωτότοκο παιδί θα είναι στην ηλικία που αρχίζει να διεκδικεί την ανεξαρτησία του όταν ένα άλλο μωρό θα αρχίσει να μοιράζεται μαζί του την αγκαλιά σας.

2. Αν και κατά καιρούς όλοι οι γονείς έχουμε νιώσει ότι ένα παιδί μας είναι πιο «εύκολο» από το άλλο ή ότι βλέπουμε σ’ εκείνο κάτι από τον εαυτό μας, ποτέ μα ποτέ μη δείξετε μπροστά τουςσημάδια αδυναμίας στο ένα ή το άλλο.
3. Πάνω απ’ όλα είστε γονείς. Αυτό σημαίνει ότι όσο κουρασμένοι κι αν είσαστε, είναι σημαντικό αφιερώσετε στα παιδιά σας χρόνο με τη μαμά ή το μπαμπά τους.
4. Επιτρέψτε σ το πρωτότοκο παιδί να εμπλακεί στη φροντίδατου δεύτερου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξηγήστε στο παιδί σας ότι πρόκειται να κάνει αδερφάκι και τι ακριβώς σημαίνει αυτό και φροντίστε να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της υποδοχής και της φροντίδας του μωρού.
5. Ορίστε το πρωτότοκο παιδί ως «βοηθό» σας. Ζητήστε του να σας βοηθήσει να ψωνίσετε, να επιλέξετε παιχνίδια και ό,τι άλλο χρειάζεται το καινούριο μωρό της οικογένειας. Σιγά σιγά είναι πιθανό να αρχίσει να κάνει πράγματα για το αδεφάκι του με δική του πρωτοβουλία.
6. Ποτέ μην αφήνετε το ένα παιδί υπεύθυνο για το άλλο. Μη βάζετε το μεγάλο να κάνει μπέιμπι σίτινγκ
7. Μην τα υποχρεώνετε να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Ό,τι ανήκει σε κάθε παιδί είναι αποκλειστικά δικό του και μόνο εάν εκείνο αποφασίσει ότι θέλει να το μοιραστεί, μπορείτε να το φέρετε στο χώρο όπου παίζουν μαζί.
8. Ποτέ μην υποτιμάτε ή προσβάλετε το μεγαλύτερο παιδί σας. Μην το λέτε «εσύ τώρα είσαι ολόκληρο αγόρι/κορίτσι» ή ότι πρέπει να φερθεί σαν «μεγάλο παιδί» και να δείξει κατανόηση. Αντίθετα, δείξτε του ότι το κατανοείτε με φράσεις όπως «είναι φυσικό να νιώθεις έτσι, το καταλαβαίνω απόλυτα».Η κατανόηση είναι σημαντική προϋπόθεση για τη συνεργασία.
9. Ποτέ μη συγκρίνετε μεταξύ τους τα παιδιά. Τους βαθμούς στο σχολείο, τη συμπεριφορά, το στυλ τους… Μην βάζετε στοιχεία ανταγωνισμού ανάμεσά τους. Μην παίζετε παιχνίδια όπου το ένα θα κερδίσει και το άλλο θα χάσει. Θυμηθείτε: είστε οικογένεια και όχι πεδίο ανταγωνισμού και τα παιδιά σας πρέπει να μεγαλώνουν με συνεργασία. Ποτέ μην πείτε στο ένα ότι αγαπάτε το άλλο περισσότερο επειδή συμπεριφέρεται καλύτερα. Έτσι μπορεί να στρέψετε το ένα ενάντια στο άλλο για πάντα.
10. Ποτέ μη ζητάτε από το ένα να συμπεριφερθεί όπως το άλλο.
11. Μην κουβεντιάζετε με το ένα παιδί θέματα που αφορούν το αδερφάκι του. Ούτε εσάς θα σας άρεσε να μιλούν άλλοι πίσω από την πλάτη σας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.
12. Μην προσπαθείτε να τα χειραγωγήσετε. Με αυτό τον τρόπο τα προσβάλετε και τα κάνετε να νιώθουν ότι δεν έχουνπροσωπική αξία. Έτσι θα μάθουν να μην εμπιστεύονται εσάς αλλά ούτε και τον εαυτό τους.
13. Να είστε δίκαιοι. Είναι το πιο σημαντικό. Τα παιδιά παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά σας και αναγνωρίζουν όταν φέρεστε σαν να τα αγαπάτε εξίσου.
14. Διδάξτε τους πώς να ακούν και να επικοινωνούν με τους άλλους. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να σας μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Εάν τα ακούτε δείχνοντας κατανόηση, θα ξέρουν ότι μπορούν να σας πουν τα πάντα κι όταν μαζί πάντα θα βρίσκετε τη λύση σε ό,τι τα απασχολεί. Έτσι θα μάθουν κι εκείνα να κάνουν το ίδιο.
15. Τέλος, κάντε την προετοιμασία σας. Πριν από γιορτές, γενέθλια και οικογενειακές συγκεντρώσεις, συζητήστε όλοι μαζί οικογενειακώς και οργανώστε ένα σχέδιο με κανόνες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις που γνωρίζετε ότι θα προκαλέσουν εντάσεις.
Από: Ελένη Καραγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...