ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο απόλυτος οδηγός κατά της γρίπης – Ποια κόλπα πιάνουν και ποια όχι

γριππη
Βήχας, φτέρνισμα, λαιμός που «γδέρνει». Όπου κι αν πάει κανείς αυτή την εποχή, τουλάχιστον ένας στην ομήγυρη θα έχει τα συμπτώματα. Η γρίπη… καραδοκεί. Τα «γιατροσόφια» για την προστασία του οργανισμού ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περίπτωση που δεν το προλάβει κανείς, είναι πολλά. Πόσα όμως ισχύουν;
Το Time αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα και έφτιαξε τον απόλυτο οδηγό κατά της γρίπης. Μία λίστα με «κόλπα», τα πιο πολλά παραδοσιακά. Κάποια όμως από αυτά ισχύουν, ενώ άλλα είναι απλώς μύθοι.

Εμβόλιο
Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να προστατευτείτε από τα κοινά στελέχη γρίπης.
Φυσική κατάσταση
Όσο περισσότερο είναι σε φόρμα κάποιος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αρρωστήσει. Οι γιατροί συστήνουν αρκετό ύπνο, γυμναστική, έλεγχο του άγχους, άφθονα υγρά και υγιεινή διατροφή. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, η καθαριότητα του σπιτιού παίζει μεγάλο ρόλο.
Καθαρά χέρια
Είναι προφανές, αλλά μόνο το 5% των ανθρώπων πλένουν τα χέρια τους σωστά. Δηλαδή κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίβοντας όλα τα σημεία. Η διαδικασία κρατά μόλις 20 δευτερόλεπτα και είναι ισχυρό όπλο κατά των μικροβίων. Οι χειρότεροι σε αυτό τον τομέα είναι οι άνδρες. Μόλις το 50% από αυτούς πλένει τα χέρια του με σαπούνι σε δημόσιες τουαλέτες.
Μην αγγίζετε μάτια, μύτη, στόμα
Για τη μύτη είναι γνωστό, αλλά οι περισσότεροι τρίβουν τα μάτια τους αγνοώντας ότι αποτελούν «αγωγό» μεταφοράς μικροβίων στον οργανισμό.
Χυμός πορτοκάλι και βιταμίνη C
Η ζεστή σούπα προκαλεί αίσθημα ευφορίας, αλλά δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία, ούτε σωστός τρόπος για να οχυρωθεί ο οργανισμός. Το ίδιο ισχύει για τα συμπληρώματα βιταμίνης C και τον χυμό πορτοκαλιού. Οι μελέτες δεν δείχνουν σταθερά ότι μπορούν να εμποδίσουν ή να θεραπεύσουν τα συμπτώματα της γρίπης. Αλλά ποτέ δεν έκαναν κακό λίγες βιταμίνες.
Κρεμμύδια
Αρκετοί έχουν ακούσει ότι ένα κρεμμύδι κοντά στο κρεβάτι προστατεύει από τη γρίπη γιατί απορροφά τα βακτήρια. Όμως πρόκειται για μύθο. Τα κρεμμύδια κάνουν καλό, αλλά δεν πρόκειται να… ρουφήξουν όλους τους ιούς από την ατμόσφαιρα
.
Μπαχαρικά
Για προσωρινή ανακούφιση, λίγο παραπάνω σκόρδο ή τζίντζερ στο γεύμα ή το τσάι αντίστοιχα είναι ότι πρέπει.
Ζεστό μπάνιο
Λειτουργεί σαν σάουνα και βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης. Τα θετικά του αποτελέσματα δεν κρατούν για πολύ ώρα, αλλά μερικές φορές η προσωρινή ανακούφιση είναι σωτήρια.
Σοκολάτα
Δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες που να το πιστοποιούν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί η σοκολάτα να μειώνει το βήχα.
Εχινάκια
Κάποιοι ισχυρίζονται πως το βότανο έχει θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά υπάρχουν ελάχιστες μελέτες που να το αποδεικνύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...