ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Θεραπευτική αγωγή της Ορθοδοξίας

Εάν καθίσουμε να ψάξουμε με προσοχή τον εσωτερικό μας κόσμο θα ανακαλύψουμε ένα πλήθος τραυμάτων, από τα διάφορα πάθη που έχουν καταλάβει το χώρο της καρδιάς μας.
Εάν πάλι εισέλθουμε στο χώρο της Εκκλησίας θα ανακαλύψουμε ότι η Ορθοδοξία είναι μια θεραπευτική αγωγή, διότι θα δούμε ότι δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς αλλά σε αρρώστους, σε αυτούς που προχωρούν προς την θεραπεία και σε θεραπευμένους.
Για τον λόγο αυτό οι Ορθόδοξοι Πατέρες μιλούν για τα τρία στάδια που βοηθούν τον άνθρωπο να καθαρίσει την καρδιά και τον νου του και να ενωθεί με τον Θεό, την κάθαρση, τον φωτισμό και την θέωση.
Τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία μας βλέπει και αντιμετωπίζει τον άνθρωπο μπορούμε να τον δούμε απλά και παραστατικά στην ανάλυση της παραβολής του καλού Σαμαρείτη.
Η παραβολή αυτή αναφέρεται σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος έπεσε θύμα ληστών οι οποίοι τον λήστεψαν και τον άφησαν μισοπεθαμένο.
Οι περαστικοί που τον συνάντησαν δεν τον βοήθησαν, ώσπου τον βρήκε ένας Σαμαρείτης και τον μετέφερε σ΄ ένα πανδοχείο όπου φρόντισε για την θεραπεία του.
Ο τραυματισμένος άνθρωπος της παραβολής είναι η ανθρώπινη φύση, ληστές τα πάθη, πανδοχείο η Εκκλησία και Σαμαρείτης ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.
Η Θεολογία μας δεν αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως κακό και διεφθαρμένο ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί  για να αλλάξει και να γίνει καλός, αλλά ως άρρωστο ο οποίος έχει ανάγκη θεραπευτικής αγωγής, αγάπης, υποστήριξης και θαλπωρής.
Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε για να θεραπεύσει και να ενώσει με τον Θεό την αρρωστημένη εξαιτίας της αμαρτίας και της φθοράς ανθρώπινη φύση.
Από την μεριά μας τώρα για να θεραπευθούμε χρειάζεται κατ΄ αρχάς να συνειδητοποιήσουμε την ασθένεια μας και να ζητήσουμε την βοήθεια της Εκκλησίας, χρειάζεται δηλαδή η ελεύθερη αποδοχή και συνεργασία μας.
Κατόπιν να εισέλθουμε μέσα στην ζωή της Εκκλησίας και ν΄ αναζητήσουμε ένα έμπειρο οδηγό,ο οποίος είναι ο πνευματικός-εξομολόγος Ιερέας.
Αυτός θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε την καρδιά μας από τα πάθη και θα την προετοιμάσει να γίνει θρόνος και κατοικητήριο του Θεού.
Τ΄ αποτελέσματα της θεραπευτικής αυτής αγωγής που χρησιμοποιεί η Εκκλησία μας τα βλέπουμε καθαρά στις εικόνες και στους βίους των αγίων.
Οι άγιοι ζώντας μέσα στον αγιασμένο χώρο της Εκκλησίας και ακολουθώντας την ζωή της, ελευθερώθηκαν από την δυναστεία του διαβόλου και των παθών,έγιναν κατοικητήριο του Θεού και ενώθηκαν μαζί Του.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η αγωγή θεώσεως που ακολουθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τους αιώνες και η οποία μας βοηθάει να δούμε τον κόσμο και τους ανθρώπους εντελώς διαφορετικά από τον τρόπο που τους αντικρίζαμε μέχρι τώρα,πιο ανθρώπινα και συνάμα πιο θεϊκά ,και μας οδηγεί στην ένωσή μας με τον Θεό και της είσοδό μας στην Επουράνια Βασιλεία Του.  Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...