"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018

Διαπροσωπικές σχέσεις

Οι κοινωνίες σήμερα είναι πολυπολιτισμικές. Διαφορετικοί άνθρωποι, σκέψεις, νοοτροπίες, ήθη, έθιμα και -πάνω από όλα- ο εγωισμός εκάστου, που κανει τον άνθρωπο να μην ταιριάζει με κανέναν...
Για να προχωρήσουν, όμως, μπροστά οι κοινωνίες χρειάζεται κάτι κοινό, μια κοινή αναφορά. Στο παρελθόν ήταν η κοινή πίστη, σήμερα όμως δεν υπάρχει αυτό. Συνεπώς, μένει ο νόμος, που είναι κοινός για όλους.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, έχουν σαν κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη! Δυστυχώς όμως ο σημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί την αγάπη, δεν ξέρει πώς να φερθεί, την κρατάει στα χέρια του σαν κάτι ξένο! Η αγάπη είναι απλή, άρα πρέπει να φερθούμε απλά!
Το σύνδρομο της εποχής μας είναι η έλλειψη τής πραγματικής αγάπης. Καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει, «την κόβει και την ράβει» στα μέτρα του, και -το χειρότερο όλων- έχει πείσει τον εαυτό του ότι αγαπά!
Δίνεις αγάπη ανιδιοτελή και πηγαία, αλλά εισπράττεις θλίψη, στεναχώρια, έλεγχο. Πώς να περιμένουμε μετά να υπάρξει συνεννόηση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις; Θεωρούμε πως είμαστε μονίμως οι αδικημένοι, πάντα «φταίει κάποιος άλλος» και ποτέ εμείς!
Η αγάπη είναι μία, απλή, όμορφη και μόνο χαρά προκαλεί! Κάθε άλλο είδος «αγάπης» είναι φαντασίωση και ψέμα με ημερομηνία λήξης!
«Νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. Μείζων δε τούτων η αγάπη.»

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...