Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Καλό μήνα της Παναγιάς!

Μπαίνει αύριο ο Αύγουστος κι είναι ένα χαρούμενο γεγονός, μέσα στις δυσκολίες που γεμίζουν την κοινωνία και τη ζωή.
Χαίρομαι, που θ' ασχοληθούμε 15 μέρες με την Παναγία μας, όχι μόνο επειδή συχνά την ξεχνάμε, αλλά κι επειδή έτσι κι αλλιώς τώρα δυναμώνει η σχέση μας μαζί της. Αυτή τη σχέση μην τη χάσετε.
Άρχιζει η νηστεία. Το υπενθυμίζω, γι' αυτούς που δεν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους λέγοντας στη συνείδησή τους πως "δε χρειάζεται" να νηστεύουν ή πως τις νηστείες "τις φτιάξανε οι παπάδες" (κι όχι άγιοι, εμπνευσμένοι απ' το Άγιο Πνεύμα, που είχαν βαθιά γνώση των πνευματικών αναγκών των ανθρώπων ΟΛΩΝ των εποχών - αλλά κι ο Χριστός μιλάει για τη νηστεία) ή πως οι νηστείες υπάρχουν "για αποτοξίνωση" (άρα εμείς που "ξέρουμε" να κάνουμε αποτοξίνωση αλλιώς, δεν τις χρειαζόμαστε) ή για κοινωνικούς λόγους (π.χ. οικονομίας στις τροφές). 
Νηστεύουμε για τον Χριστό.
Κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία Του.
Νηστεύουμε χωρίς να απολογούμαστε.
Δεν το κάνουμε για να χάσουμε κιλά
Δεν το κάνουμε για το "καλό της υγείας μας"
Αλλά για το καλό της ψυχής μας.
Νηστεύουμε γιατί το πρότυπό μας είναι ο Χριστός και οι Άγιοί μας.
Υπήρξε Άγιος που δεν νήστεψε;
Υπήρξε κάποιος που δεν ωφελήθηκε με τη νηστεία;
Η νηστεία δεν είναι μόνο αποχή από την τροφή.
Είναι αποχή από τα πάθη και τις αδυναμίες μας.
Νηστεία είναι ένας συνδυασμός τροφής-ελεημοσύνης-προσευχής.
Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει ότι εκείνο που του γέμιζε την καρδιά ήταν όταν παράλληλα με την νηστεία του έκανε ελεημοσύνες για να γλυκάνει τον πόνο των δυστυχισμένων υπάρξεων της επαρχίας του.
Για σκεφτείτε πόσο όμορφη εικόνα...
Να ένα ωραίο παράδειγμα:
Είναι μέρα νηστείας και πεινάς.
Πόσο κάνει ένα σουβλάκι;
2ευρώ;
Μην το φας και δώσε τα 2ευρώ στον πρώτο που σου ζητάει,
στον πρώτο δυστυχισμένο, που θα δεις μπροστά σου.
Χαμογέλασε του και πες του ένα καλό λόγο.
Βάλτον στην προσευχή σου:
"Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς και τον κόσμο σου".
Κάντο με την καρδιά σου και δες τα αποτελέσματα...

Καλό πνευματικό αγώνα, λοιπόν.

Τώρα το 15αύγουστο, κάθε βράδυ, τελούμε στις εκκλησίες την Παράκληση της Παναγίας. Η Παράκληση είναι ένα μουσικό ποίημα - προσευχή, που έγραψε τον 9ο αιώνα μάλλον ο άγιος Θεοφάνης ο Γραπτός, που αντιστάθηκε ηρωικά στους Εικονομάχους, με αποτέλεσμα να τον σημαδέψουν στο κεφάλι με πυρωμένο σίδερο! (Γι' αυτό πήρε το όνομα "Γραπτός").
Επισκεφτείτε κάποιο ναό κατά τις 6.30-7 μ.μ. και συμμετέχετε στην Παράκληση. Είναι μια πολύ σημαντική προσευχή προς την Παναγία, που πολλοί χριστιανοί συνηθίζουν να τη διαβάζουν και στο σπίτι τους.
Η παράκληση που έγραψε ο άγιος Θεοφάνης ονομάζεται "Μικρή" Παράκληση (επίσημα λέγεται "μικρός παρακλητικός κανόνας", γιατί "κανόνας" είναι το βυζαντινό μουσικό+ποιητικό είδος, με το στυλ του οποίου είναι γραμμένη). Υπάρχει και η Μεγάλη Παράκληση (ελάχιστα μεγαλύτερη είναι), που την έγραψε ο πολύ πιστός -και μεγάλος ποιητής επίσης- αυτοκράτορας της Νίκαιας Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις (όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν υπόδουλοι στους σταυροφόρους). Είναι κι αυτή ένα σπουδαίο ποίημα, που φανερώνει τις πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά και τη βοήθεια που έχει πάρει και παίρνει συνεχώς από την Παναγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...