"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Ο φόβος του θανάτου υπάρχει στην ψυχή που δεν γνώρισε τον Κύριο

σταυρωσις2
(απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από  ομιλία του Ιερομονάχου Σάββα Αγιορείτη)
«Η αμαρτωλή ψυχή, που δεν γνωρίζει τον Κύριο, φοβάται τον θάνατο. Και νομίζει πως ο Κύριος δεν θα της συγχωρέσει τις αμαρτίες της».
Αυτή είναι η απάτη του διαβόλου. Παρουσιάζει τον Θεό σαν έναν φοβερό, εκδικητικό, θεό- αστυνομικό ο οποίος είναι έτοιμος να μας κόψει το κεφάλι με την ρομφαία του. Όμως δεν είναι έτσι. Ο Θεός είναι όλος αγάπη και συγχωρεί όλες τις αμαρτίες του ανθρώπου, που μετανοεί. Όταν όμως ο άνθρωπος είναι αμετανόητος, δεν το καταλαβαίνει αυτό, ενώ αντίθετα αποδέχεται τις υποβολές του πονηρού (ότι ο Θεός είναι κάτι σαν αστυνόμος που εκδικείται).

«Γίνεται αυτό», παρατηρεί ο Όσιος Σιλουανός, «επειδή η ψυχή δεν γνωρίζει τον Κύριο και πόσο πολύ μας αγαπά. Αν όμως το γνώριζε αυτό ο κόσμος κανένας δεν θα απελπιζόταν. Γιατί ο Κύριος όχι μόνον συγχωρεί αλλά και χαίρεται πολύ για την επιστροφή του αμαρτωλού. Ακόμη και να πλησίασε ο θάνατος πίστευε ακράδαντα πως, μόλις παρακαλέσεις, θα λάβεις αμέσως τη άφεση»2
Τι πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε πεσμένοι;
Είναι μια μεγάλη απάτη του διαβόλου αυτή, το να μας ρίχνει σε απελπισία μόλις αμαρτήσουμε.
-Έπεσες;… Τέλος πάντων… Γιατί όμως μετά απελπίζεσαι; Γιατί καταθέτεις τα όπλα σαν να χάθηκαν τα πάντα; Αυτό είναι υπακοή στην υποβολή του διαβόλου. Θα πρέπει να πεις στο Θεό:
«Θεέ μου ναι! έπεσα. Μα και τι άλλο μπορούσα να κάνω; Τέτοιος που είμαι …Τι άλλο μπορείς να περιμένεις από μένα παρά μόνο πτώσεις; Εσύ όμως είσαι εύσπλαχνος, είσαι όλος αγάπη και κάνε σύμφωνα με αυτό το οποίο είσαι: δείξε μου το ελεός Σου».
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δείξει ο Θεός το ελεός Του. Διότι ακριβώς γι’ αυτό σταυρώθηκε, γι’ αυτό πέθανε. Θα λάβεις λοιπόν αμέσως την άφεση και μην αφήσεις τον λογισμό σου να πει: «Άραγε με συγχώρεσε ο Θεός τώρα;». Σίγουρα σε συγχώρεσε. Είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος να πεις: «Μήπως δεν με συγχώρεσε;». Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος στον Θεό, να ζητήσει συγγνώμη και να μην τον συγχωρέσει ο Οικτίρμων και Ελεήμων Κύριος.
Ιερομόναχος Σάββας ο Αγιορείτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...