Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Πώς να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Διαδίκτυο

 

Σήμερα, είναι εύκολο να πέσει κάποιος θύμα κυβερνοεγκλήματος. Επομένως, πρέπει να λαμβάνετε τα σωστά μέτρα ώστε να περιορίσετε αυτόν τον κίνδυνο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες όταν σερφάρετε στο Διαδίκτυο.

Εγκαταστήστε software προστασίας
Η χρήση software προστασίας ενισχύει την ασφάλεια της συσκευής σας. Μερικά παραδείγματα τέτοιων software αποτελούν τα εξής: firewall, antvirus software, VPN app και Anti-spy software. Αυτά τα software σάς προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες για την προστασία σας από χάκερς.

Οι χάκερς αποκτούν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες δημιουργώντας malware που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον υπολογιστή σας. Μόλις συμβεί αυτό, μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση σε όλα σας τα δεδομένα, αλλά θα είστε πολύ πιο ασφαλείς χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, εάν χρησιμοποιείτε το πιο πρόσφατο software update.

Διαβάστε επίσης: Διαδίκτυο και παιδί: Ποιοι οι κίνδυνοι που καραδοκούν;

Πώς να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Διαδίκτυο

Αποφύγετε να δίνετε προσωπικά σας στοιχεία
Πρόκειται για ένα μέτρο προστασίας που οι περισσότεροι χρήστες δεν ακολουθούν όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο. Πρέπει πάντα να αποφεύγετε την κοινοποίηση των προσωπικών σας στοιχείων σε άγνωστους και ύποπτους ιστότοπους. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο συνηθισμένη στη συγκέντρωση πληροφοριών από έναν χρήστη.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ιστότοποι ενδέχεται να ζητήσουν τη διεύθυνση κατοικίας σας, με τη δικαιολογία ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους για να σας παρέχουν μια καλύτερη εμπειρία. Ενδεικτικά, εάν παίζετε παιχνίδια στο Ίντερνετ, σας ζητείται να προσθέσετε την περιοχή σας – πράγμα που ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να κάνετε. Επίσης, δεν πρέπει να δίνετε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε κανένα σημείο της αλληλεπίδρασής σας με οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να είστε αυτός που θα πληκτρολογεί τους κωδικούς πρόσβασης.

Ελέγξτε τις άδειες εφαρμογών για κινητά
Οι εφαρμογές μπορούν να επιτρέψουν στους χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες. Πολλές εφαρμογές σας ζητούν να αποδεχτείτε και να επιτρέψετε την πρόσβαση στα δεδομένα σας, όπως επαφές, GPS, μηνύματα, τοποθεσία, ακόμη και φωτογραφίες. Μερικές φορές οι πληροφορίες που σας ζητούνται δεν έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας μιας εφαρμογής.

Όταν κάνετε download μια εφαρμογή που δεν γνωρίζετε, πρέπει να πηγαίνετε στη ρύθμιση άδειας και να εξαιρεθείτε. Επίσης, μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση της εφαρμογής ή να την απεγκαταστήσετε. Τέλος, αναζητήστε μια εναλλακτική εφαρμογή που απαιτεί λιγότερες πληροφορίες από εσάς, αλλά παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες.

Δείτε ακόμη: Διαδίκτυο: Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας

προσωπικές πληροφορίες Διαδίκτυο
Πώς να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Διαδίκτυο

Ελέγξτε τη ρύθμιση απορρήτου και ασφάλειας
Όταν επισκέπτεστε ιστότοπους, θα πρέπει να ελέγχετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας. Μερικές φορές, πληροφορίες όπως το email σας, η διεύθυνση κατοικίας σας ή ο προσωπικός αριθμός επικοινωνίας ενδέχεται να φαίνονται σε όλους. Έτσι, κάποιος κακόβουλος παράγοντας μπορεί να επιχειρήσει να κλέψει τα δεδομένα σας. Για να το αποφύγετε αυτό, μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας και απενεργοποιήστε τις πληροφορίες που δεν θέλετε να κοινοποιήσετε.

Καλό θα ήταν επίσης να αφιερώνατε χρόνο στο να διαβάσετε τις προσωπικές ρυθμίσεις και τις ρυθμίσεις ασφαλείας του κινητού σας τηλεφώνου.

Ακόμη, πρέπει να δημιουργείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και, αν μπορείτε, να χρησιμοποιείτε την επιλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων για να ασφαλίσετε το τηλέφωνό σας.

Επίσης, θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι έχετε κλειδώσει την οθόνη του τηλεφώνου σας μετά τη χρήση, ώστε να μην μπορεί κάποιος να αποκτήσει εύκολα πρόσβαση στις πληροφορίες σας.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
Ένας σύνθετος κωδικός πρόσβασης είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά τους χάκερς. Αποφύγετε να ορίζετε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησής σας ή οποιοδήποτε από τα αγαπημένα σας πράγματα που γνωρίζουν όλοι. Επιπλέον, καλό είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό πρόσβασής σε κάθε πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης που δίνονται από ιστότοπους. Φροντίστε επίσης να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασής σας και να αποφεύγετε την αποθήκευση ή την επιλογή αυτόματης συμπλήρωσης σε ιστότοπους που δεν γνωρίζετε.

προσωπικές πληροφορίες Διαδίκτυο
Πώς να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Διαδίκτυο

Πρόταση: Golang: Νέο ransomware δείχνει ότι οι χάκερς τη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο

Να είστε προσεκτικοί με τα Wi-Fi hotspots
Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε δωρεάν Wi-Fi, ειδικά από άγνωστες πηγές. Πρέπει να προσέχετε κυρίως εάν πρόκειται για ένα προσωπικό Wi-Fi router κάποιου ξένου. Κακόβουλοι παράγοντες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας και, μερικές φορές, να τα διαγράψουν όλα, επομένως είναι καλύτερο να έχετε καλό data backup και recovery.

Χάκερς κάνουν set up Wi-Fi hotspots και τα αφήνουν ανοιχτά χωρίς κωδικούς πρόσβασης ως «δόλωμα», καθώς γνωρίζουν ότι πολλοί θα θέλουν να περιηγηθούν ή ακόμα και να παρακολουθήσουν βίντεο και να παίξουν παιχνίδια με μία δωρεάν υπηρεσία.

Όταν κάποιος συνδέσει τη συσκευή του σε αυτό το ανοιχτό Wi-Fi, η διεύθυνση MAC και IP της συσκευής του θα καταγραφεί στο router. Χάκερς θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησής σας και στο τηλέφωνό σας. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε τυχόν δωρεάν Wi-Fi hotspots, εάν δεν γνωρίζετε πρώτα τον κάτοχο.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυξάνονται και ποικίλουν οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις προσωπικές πληροφορίες που παρέχετε όταν σερφάρετε στο Ίντερνετ. Η γνώση των σωστών τρόπων με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε τις κυβερνοεπιθέσεις, θα συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση των προσωπικών σας πληροφοριών ασφαλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...