Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Και όταν, Γέροντα, είναι χαλασμένα τα νεύρα;

Και όταν, Γέροντα, είναι χαλασμένα τα νεύρα;
- Χαλασμένα τα νεύρα; Τι θα πη αυτό; Μήπως είναι χαλασμένος ο λογισμός; Το πιο καλό απ’ όλα είναι ο καλός λογισμός. Κάποιος
κοσμικός είχε φτιάξει σπίτι σε ένα ήσυχο μέρος. Αργότερα από την μια
μεριά έγινε γκαράζ, από την άλλη δρόμος και από την άλλη ένα κοσμικό κέντρο.

Ο μέθυσος ιερέας

Ζει ακόμα ο επίσκοπος που διηγήθηκε τούτη την ιστορία. Είναι αληθινή ιστορία κι έχει βαθύ νόημα, γιατί αναφέρεται στην προσευχή των ζώντων για τους τεθνεώτες. Οι προσευχές αυτές πάντοτε εισακούγονται, μα πιο πολύ την ώρα της θείας λειτουργίας. Ο επίσκοπος που αναφέραμε είχε στην περιοχή του έναν ιερέα, τον παπά Γιάννη, ευλαβικό και σε όλους αγαπητό. Μάλιστα στην αγία πρόθεση αργούσε λίγο, γιατί διάβαζε πολλά ονόματα.

Ἡ πίστη ποὺ σώζει

Εἶναι λυπηρό. Ὁμως σήμερα ὑπάρχουν χριστιανοί, πού ἁπλά δέν γνωρίζουν τί σημαίνει νά πιστεύεις στό Χριστό, ἀλλά καί ἔχουν μία ἐντελῶς συγκεχυμένη ἀντίληψη γιά τήν πίστη στόν Ἕνα καί μοναδικό Σωτήρα καί Θεό, τόν Χριστό.
Λένε:
-Γιατί ἐσεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι ἐπιμένετε ὅτι ἔχετε τήν ἀποκλειστικότητα τῆς ἀληθείας;
- Γιατί τάχα, μόνο οἱ Ὀρθόδοξοι θά σωθοῦν; ...

Mία όμορφη διήγηση και ένα ηθικό δίδαγμα περί της υπάρξεως του Θεού

Μια φορά πήγε κάποιος στο κουρείο για το καθιερωμένο κούρεμα και ξύρισμα.

Καθώς ο κουρέας άρχισε να δουλεύει, άρχισε μια καλή συζήτηση.

Μίλησαν για τόσα πολλά πράγματα και πάρα πολλά θέματα…

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 6.00´
ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Κά­θε Σάβ­βα­το πρω­ί 7-9 πε­ρί­που

Κά­θε Κυ­ρια­κή πρω­ί 7-10 πε­ρί­που


ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ή ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΙΩΝ

Πέμπτη 18/10 (Ευαγγελιστού Λουκά) 7-9.15´

Παρασκευή 26/10 (Αγίου Δημητρίου) 7-9.15´ 

Οἱ ἱερεῖς καί οἱ γονεῖς (Ἅγ.Ἰωάννης Χρυσόστομος)

-Οἱ γονεῖς μας, ὁ πατέρας μας καί ἡ μητέρα μας, εἶναι ἱερά πρόσωπα γιά μᾶς.
Ἔχουν ἀπό τό Θεό μεγάλη χάρη καί εὐλογία. Μά πιό μεγάλη ἀπό αὐτούς χάρη καί εὐλογία ἔχουν οἱ ἱερεῖς μας.

Απόστολος και Ευαγγέλιο Κυριακής Β' Λουκά 30-9-2012

Απόστολος, προς Β' Κορινθίους ΣT' 16 – Ζ' 1
16 Τίς δὲ συγκατάθεσις ναῷ Θεοῦ μετὰ εἰδώλων; Ὑμεῖς γὰρ ναὸς Θεοῦἐστε ζῶντος, καθὼς εἶπεν ὁ Θεὸς ὅτι ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς καὶἐμπεριπατήσω, καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαός.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΩ;

…και άλλες ερωτήσεις που αναβάλουν το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Μα πως είναι δυνατόν να συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες; Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά!!
Η εξομολόγηση είναι θέμα πίστεως [=εμπιστοσύνης]. Όποιος δεν πιστεύει στον Ιατρό Ιησού Χριστό, ασφαλώς δεν δέχεται και το φάρμακο Του. Όποιος όμως δέχεται απόλυτα, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και στην αγάπη και τη δύναμη του Ιατρού, αυτός ανεπιφύλακτα δέχεται και το φάρμακο, που Εκείνος χαρίζει, δηλαδή την εξομολόγηση. Όχι μόνο το δέχεται αλλά και ευγνωμονεί για τη μεγάλη δωρεά που λέγεται εξομολόγηση.


«Τι τραγικό άραγε στην εποχή μας να συμβαίνει ..» π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος

Προσπαθώντας κανείς να περιγράψει την εποχή μας, να δώσει το στίγμα της αλλά και επισημάνει τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της, θα αντιληφθεί στην πορεία του αυτή πως ανέκαθεν οι άνθρωποι όπου γης, διακατέχονται από ένα αρνητικό χαρακτηριστικό που περιγράφεται στα όρια της αχαριστίας και φτάνει μέχρι την αγνώμονα συμπεριφορά, την εκδίκηση.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης:Ο Θεός δεν είναι υπόθεση μερικών στιγμών του εικοσιτετραώρου!

Ο Θεός δεν είναι υπόθεση μερικών στιγμών του εικοσιτετραώρου. Είναι υπόθεση όλης της ημέρας, η μνήμη του πρέπει να είναι συνεχής, η σκέψη ότι ή σκέπη του μας συνοδεύει παντού και πάντοτε. Όλη η ήμερα μας πρέπει να είναι προετοιμασία για τίς κορυφαίες αυτές ιερές ώρες του εναγκαλισμού μας με τον Θεό. Και οι ώρες της προσευχής αφετηρία δυνάμεων για τις ώρες που θ’ ακολουθήσουν στον αγώνα μας προς συνάντηση των άλλων, των πειρασμών καί των θλίψεων, των ευχάριστων και των δυσάρεστων.

Ο τόπος και ο τρόπος της σωτηρίας

Σ’ ευχαριστώ, πάτερ, για όσα μου εξήγησες ως εδώ, είπε ο αδερφός. Πες μου όμως κάτι ακόμα. Πώς δηλαδή, μολονότι υπάρχουν ενάρετοι που δεν έκαναν ποτέ κακό σε κανέναν, οι άνθρωποι σκανδαλίζονται μαζί τους και βαρυγγωμούν και λένε: «Τι κάθονται αυτοί ανάμεσά μας και μας παριστάνουν τους ευλαβείς; Ας πάνε στην έρημο ν’ αγιάσουν! Αλλά, να! Όσοι είναι κενόδοξοι και ανθρωπάρεσκοι, μένουν στον κόσμο για ν’ απολαύσουν τη δόξα των ανθρώπων.»

Πῶς σώζεται ὁ ἄνθρωπος

Οἱ προφῆτες, οἱ ἀπόστολοι καί οἱ θεῖοι Πατέρες ἔγραψαν στά ἅγια βιβλία γιά τή δύναμη πού ἔχει ἡ μετάνοια καί πῶς μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νά σωθεῖ, ὅταν μετανοήσει εἰλικρινά. Ὅλες οἱ ἐντολές πού βρίσκονται στά ἱερά κείμενα ἔχουν σκοπό νά βοηθήσουν τόν ἄνθρωπο ν᾿ ἀπαλλαγεῖ ἀπό τά πάθη του καί νά μπεῖ στόν δρόμο τῆς σωτηρίας.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Καταπληκτική απόδοση σε σκιά με τα χέρια (video)


Παίζοντας τη ζωγραφική στα… δάχτυλα!

Με μοναδικά της εργαλεία τα… δάχτυλα και την μπογιά σε διάφορα χρώματα η Annie Ralli παίζει τη ζωγραφική στα… χέρια της, εκπλήσσοντας τους θεατές με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η πραγματική οικογενειακή ζωή

Ο πραγματικός σύζυγος είναι αυτός
Που δεν εξετάζει με λεπτομέρεια
Τα λόγια της γυναίκας του
Αλλά υποχωρώντας πολύ.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το βίντεο που σαρώνει τα βραβεία


Ἡ Προσευχή στὴν Ἐκκλησία

Τίς Κυριακές καί τίς ἑορτές νά πηγαίνεις στήν ἐκκλησία. Εἶναι ἡμέρες ἀφιερωμένες στόν Θεό. Καί ἔχομε χρέος νά κάνουμε κάτι περισσότερο πρός δόξα Του, ἀπό ὅ,τι τίς ἄλλες ἡμέρες.

Ο ΓΑΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Του Αρχιμ. Βαρνάβα Λαμπρόπουλου
Πόσο «ελεύθερος» μπορεί να είναι κάποιος, που «δέθηκε» με τα«δεσμά» του γάμου;
 
Το ίδιο ερώτημα «βασανίζει» και τον ορθόδοξο Αμερικανό συγγραφέα Φράνκ Σέφερ. Ο Σέφερ, στο θαυμάσιο βιβλίο του«Χορεύοντας μόνος»,σχολιάζει την πιο συνηθισμένη ευχή, που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί. Αντί για«καλημέρα» λένε «Να έχεις μια όμορφη μέρα!»

Τα εφόδια του Χριστιανού

«Ό χριστιανός πρέπει να ζει πνευματική ζωή. Πρέπει να κάνει καλούς λογισμούς, να έχει καθαρή καρδιά, να προσεύχεται, να έχει υπομονή, να αγαπά συγγενείς και ξένους, να είναι ταπεινός, να αναγνωρίζει τα σφάλματα του και να βρίσκεται συνεχώς κοντά στον πνευματικό του. Σαν άρρωστος πρέπει να ζητά θεραπεία από τον πνευματικό γιατρό».

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Ο τακτικός εκκλησιασμός δεν αποτελεί για τον πιστό μιαν απλή συνήθεια, ένα τυπικό θρησκευτικό καθήκον, μια κοινωνική υποχρέωση ή έστω μια ψυχολογική διέξοδο από τον ασφυκτικό κλοιό της καθημερινότητος.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Άγχος και Πνευματική Ζωή (του π. Αντωνίου Στυλιανάκη)

Μπορεί η ίδια η πνευματική ζωή να δημιουργήσει με κάποιο τρόπο άγχος σε έναν άνθρωπο;

Ναι, όταν προσπαθεί να συνδυάσει τα κοσμικά με τα πνευματικά! Ας ακούσουμε πάλι τι λέει ο γέροντας Παΐσιος: «Όσο μπορείτε στις δουλειές σας καρδιά να μη δίνετε. Χέρια, μυαλό να δίνετε. Καρδιά να μη δίνετε σε χαμένα, σε άχρηστα πράγματα. Γιατί μετά πώς θα σκιρτήσει η καρδιά για το Χριστό; Όταν η καρδιά είναι στο Χριστό τότε αγιάζονται και οι δουλειές, υπάρχει και η εσωτερική ψυχική ξεκούραση συνέχεια και νιώθει κανείς την πραγματική χαρά. Να αξιοποιείτε την καρδιά σας, να μην τη σπαταλάτε.» (Γέροντος Παϊσίου Λόγοι Α΄ σ.191)

Είναι ασφάλεια η προσευχή

- Πώς θα νιώσουμε, Γέροντα, την προσευχή ως ανάγκη;

- Έπρεπε να είχατε πάει στον πόλεμο για να μπορούμε να συνεννοηθούμε! Στον στρατό, εν καιρώ πολέμου, όταν είμασταν σε συνεχή επαφή και «εν διαρκεί ακροάσει» με το κέντρο , είχαμε περισσότερη σιγουριά.

"Γέροντας Παστίτσιος" - Προεκτάσεις και προβληματισμοί

Συνέλαβαν τον μικρό ανόητο που διακωμωδούσε τον Γέροντα Παΐσιο με την σελίδα "Γέρων Παστίτσιος". Βέβαια, πολύ καλώς κατέβηκε η σελίδα και ευχόμαστε να κατέβουν κι άλλες, όμως εδώ θα προβούμε σε κάποιους προβληματισμούς.

Εκατοντάδες ήταν οι αναφορές από όλες τις χώρες του κόσμου για την βλάσφημη και προκλητική αυτή σελίδα πού διακωμωδούσε μία σεβαστή και πνευματική μορφή της Ορθοδοξίας. Τελικά, η Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εισήκουσε σε σχετική επερώτηση ακροδεξιού βουλευτή και εδέησε να πράξει τα νόμιμα, επιτέλους.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ- ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;

ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗ
Διακρίνουμε τέσσερα σημεῖα κατὰ τὴν προσκομιδή:
τὴν προετοιμασία τῶν κληρικῶν
τὴν ἑτοιμασία τοῦ ἀμνοῦ καὶ τοῦ ποτηρίου
τὶς μνημονεύσεις καὶ τὴ θυμίαση
ἀπόλυση.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τα εφόδια του Χριστιανού

Φωτογραφία: Τα εφόδια του Χριστιανού
«Ό χριστιανός πρέπει να ζει πνευματική ζωή. Πρέπει να κάνει καλούς λογισμούς, να έχει καθαρή καρδιά, να προσεύχεται, να έχει υπομονή, να αγαπά συγγενείς και ξένους, να είναι ταπεινός, να αναγνωρίζει τα σφάλματα του και να βρίσκεται συνεχώς κοντά στον πνευματικό του. Σαν άρρωστος πρέπει να ζητά θεραπεία από τον πνευματικό γιατρό». Αυτά μας δίδασκε ό Γέροντας και πρόσθετε: «Αν κάποιος πονά κάπου και ό γιατρός του συστήσει να βάλει έμπλαστρο, δεν μπορεί να το βάλει όταν πονέσει πάλι σ' άλλο μέρος του σώματος, αν δεν συμβουλευθεί το γιατρό. Κάθε ασθένεια χρειάζεται και άλλο φάρμακο. "Αν π.χ. ένας έχει πυρετό, μπορεί ό γιατρός να του συστήσει κομπρέσα, Αφού φυσικά τον εξετάσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πνευματικό». Με άλλα λόγια, οποίο ρόλο παίζει ό γιατρός για το σώμα μας, τον ίδιο παίζει και ό πνευματικός για την ψυχή μας. Όσο αναγκαίοι είναι οι γιατροί, τόσο αναγκαίοι είναι και οι πνευματικοί πατέρες.
Συνάντησα κάποτε στο κελί του Γέροντα έναν επισκέπτη, ό οποίος μου διηγήθηκε ότι έπασχε από καρκίνο και ότι θεραπεύθηκε πλήρως με τις προσευχές του Γέροντα. Όταν για πρώτη φορά τον επισκέφθηκε στο κελί του, άφησε μόνους τους άλλους επισκέπτες, πλησίασε τον άρρωστο και του είπε με έντονο ύφος: «Ποτέ δεν εκκλησιάσθηκες, ποτέ δεν κοινώνησες. Τώρα βλέπεις τα ζόρικα, γι' αυτό ήλθες. Λοιπόν, και τώρα κάτι θα γίνει. Θα πάς να εξομολογηθείς και να κοινωνήσεις. Τα αλλά θα έλθουν». Και ή χάρη του Θεού ήλθε στον άρρωστο, τον καρκινοπαθή, ό όποιος θεραπεύθηκε πλήρως.
Ό Γέροντας καλούσε πάντοτε τους έχοντας ανάγκη να αρχίζουν από την εξομολόγηση. Θεωρούσε τον πνευματικό ως τον καλύτερο γιατρό, ως τον καλύτερο σύμβουλο. Έλεγε μάλιστα για το ανδρόγυνο: «Και οι δύο σύζυγοι πρέπει να έχουν τον ίδιο πνευματικό. Για να εφαρμόσουν δυο ξύλα, πρέπει να πλανιαριστούν από τον ίδιο μαραγκό με την ίδια πλάνια. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και με το ανδρόγυνο. Ό άνδρας και ή γυναίκα πρέπει να έχουν τον ίδιο πνευματικό». Δεν θα υπερβάλαμε βέβαια αν λέγαμε ότι όλη ή οικογένεια πρέπει να έχει τον ίδιο πνευματικό. Και όπως τόνιζε ό Γέροντας: «Τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο πρέπει να έχουν πνευματικό». Ή υπακοή στον πνευματικό θα οδηγήσει στην ταπείνωση, πού είναι ή πρώτη αρετή. Ό πνευματικός πατέρας καθοδηγεί τα τέκνα του και τα σώζει από τις πλάνες.
Γεροντας ΠΑΙΣΙΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΤα εφόδια του Χριστιανού
«Ό χριστιανός πρέπει να ζει πνευματική ζωή. Πρέπει να κάνει καλούς λογισμούς, να έχει καθαρή καρδιά, να προσεύχεται, να έχει υπομονή, να αγαπά συγγενείς και ξένους, να είναι ταπεινός, να αναγνωρίζει τα σφάλματα του
. "Αν π.χ. ένας έχει πυρετό, μπορεί ό γιατρός να του συστήσει κομπρέσα, Αφού φυσικά τον εξετάσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πνευματικό». Με άλλα λόγια, οποίο ρόλο παίζει ό γιατρός για το σώμα μας, τον ίδιο παίζει και ό πνευματικός για την ψυχή μας. Όσο αναγκαίοι είναι οι γιατροί, τόσο αναγκαίοι είναι και οι πνευματικοί πατέρες.
και να βρίσκεται συνεχώς κοντά στον πνευματικό του. Σαν άρρωστος πρέπει να ζητά θεραπεία από τον πνευματικό γιατρό».

Πίστευε και μη ερεύνα". Είναι Χριστιανικό δόγμα;

Συχνά ακούμε τη φράση: "Πίστευε και μη ερεύνα". Όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε ποιος την πρωτοείπε, και αν πράγματι είναι αυτό ένα Χριστιανικό δόγμα!

Η παραδοξότητα της φράσης

Η φράση αυτή, πράγματι είναι ένα μυστήριο. Και ο λόγος είναι ο εξής: Αυτοί που τη λένε, αν είναι Χριστιανοί, είναι άνθρωποι είτε αγράμματοι, είτε άσχετοι με τη Χριστιανική πίστη. Αν πάλι τη λέει μη Χριστιανός, (άπιστος ή Προτεστάντης), την αποδίδει στους Χριστιανούς ως μομφή σκοταδισμού. Θέλει να λέει δηλαδή, ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν τυφλά σε όσα τους λένε, χωρίς έρευνα, και ότι αυτός είναι ο τρόπος τους. Όμως κανένας από αυτούς δεν ξέρει να μας πει, από πού προκύπτει αυτή η φράση, και αν πράγματι ποτέ οι Χριστιανοί πίστευαν σε κάτι τέτοιο!

Άγιος Νικόλαος Αχρίδος, Ομιλία για την αισιοδοξία

Υπάρχει ένας ανάπηρος άνθρωπος γεμάτος αισιοδοξία, τον οποίο έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Είναι ένας στρατιώτης που πληγώθηκε στον πόλεμο. Μια εχθρική σφαίρα διαπέρασε το σώμα του, τον πλήγωσε δίπλα στη μέση του. Με κάλεσε να τον επι¬σκεφθώ. Μπήκαμε μέσα στο μισοσκότεινο δωμάτιο. Σε μία μεγάλη καρέκλα, με πλάτη δίπλα στο παράθυρο, καθόταν ο γνωστός μου. Με κοίταξε και μου είπε:

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η συγχώρηση - Μια αληθινή ιστορία!

Πριν πολλά χρόνια και μετά την λήξη του εμφυλίου σπαραγμού και του αδελφοκτόνου πολέμου, σε κάποιο χωριό, έγινε ένας φόνος, για πολιτικούς μάλλον λόγους και εξαιτίας του μεγάλου φανατισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Κατηγορήθηκε, λοιπόν, κάποιος χωριανός, ο Πέτρος Γ. και με τις μαρτυρίες πέντε συγχωριανών του δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση. Ο κατηγορούμενος όμως ισχυρίζετο συνεχώς ότι ήτο αθώος.

Ἡ ἀγάπη εἶναι πάνω ἀπ’ ὅλα, Γέροντας Πορφύριος

Ἡ ἀγάπη πρός τόν Χριστό δέν ἔχει ὅρια, τό ἴδιο καί ἡ ἀγάπη πρός τόν πλησίον. Νά ἐκτείνεται παντοῦ, στά πέρατα τῆς γῆς. Παντοῦ, σέ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους.

Θά σᾶς τό πῶ μ’ ἕνα παράδειγμα. Ἦταν ἕνας ἀσκητής κι εἶχε δύο ὑποτακτικούς. Προσπαθοῦσε πολύ νά τούς ὠφελήσει καί νά τούς κάνει καλούς. Εἶχε, ὅμως, τήν ἀνησυχία ἄν ὄντως προχωροῦν στήν πνευματική ζωή, ἄν προοδεύουν κι ἄν εἶναι ἕτοιμοι γιά τή Βασιλεία τοῦ Θεοῦ.

Η Διαθήκη της Μάνας

Αυτή είναι ή χειρόγραφη διαθήκη μιάς μητέρας, πού κοιμήθηκε στά 90 της χρόνια.
Η γυναίκα αυτή είχε 4 κόρες, 1 γυιό καί 15 εγγόνια. Πεθαίνοντας, δέν τούς άφησε παρά μόνο τήν διαθήκη της, ανορθόγραφη καί κακογραμμένη, πλούσια όμως σέ πνευματικό περιεχόμενο:
- Αγαπημένα μου παιδιά, (καί τούς αναφέρει έναν έναν, τά παιδιά της, τούς γαμπρούς, τήν νύφη καί όλα τά εγγονάκια, 25 ονόματα). Σάς φιλώ καί σάς αποχαιρετώ. Αυτό τό γράμμα θά τό ανοίξετε καί θά τό διαβάσετε μετά τόν θάνατό μου…

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Απόστολος και Ευαγγέλιο Κυριακής Α' Λουκά 23-9-2012

Απόστολος, προς Γαλάτας Δ' 22-27
22 Γέγραπται γὰρ ὅτι Ἀβραὰμ δύο υἱοὺς ἔσχεν, ἕνα ἐκ τῆς παιδίσκης καὶ ἕνα ἐκ τῆς ἐλευθέρας.
23 Ἀλλ' ὁ μὲν ἐκ τῆς παιδίσκης κατὰ σάρκα γεγέννηται, ὁ δὲ ἐκ τῆςἐλευθέρας διὰ τῆς ἐπαγγελίας.

Αυτός χωρίς πόδι,αυτή χωρίς χέρι,χορεύουν μπαλέτο.Συγκινητικό! (video)


Τά σταφύλια τῆς ἀγάπης

Γύρω στό 330μ.Χ. γκαταστάθηκε στή Σκήτη γιος Μακάριος Αγύπτιος. Κοντά στόν γιο μακάριο μαζεύτηκαν σιγά-σιγά χιλιάδες μοναχοί,ο ποοι δέχονταν τίς συμβουλές καί τούς λόγους του.λλά καί πολλοί λαϊκοί πό λη τή Αγυπτο ρχονταν στόν γιο το Θεο,γιά νά δεχθον τούς καρπούς τς γάπης του. φήμη του εχε πλωθε σ' λη τή πολιτεία. Μιά μέρα κάποιοι προσκυνητές ρθαν στό καλογερικό χωριό γιά νά δον τόν ββ Μακάριο.Μάλιστα το φεραν σπό τήν πόλη να καλάθι γεμάτο σταφύλια.Κάθισαν ρκετή ρα κοντά του,κουσαν τίς πολύτιμες συμβουλές του καί φελημένοι ψυχικά ξεκίνησαν γιά την πόλη.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας! Να πράττουμε περισσότερο για την ψυχή μας και λιγότερο για το σώμα

Από το blog ¨παπαροκάδες¨...

Είναι θλιβερό να παρακολουθείς, καθημερινά, στις ειδήσεις, ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας επέλεξαν την αυτοκτονία με αφορμή την οικονομική κρίση. Επέλεξαν και δεν οδηγήθηκαν (όπως λένε οι περισσότεροι) γιατί πρόκειται για επιλογή! Αφορμή είναι η οικονομική κρίση γιατί αιτία είναι η πνευματική κρίση.
Όλος ο ελληνικός λαός βιώνει πρωτόγνωρες βιοτικές δυσκολίες! Παρόλα αυτά, έχουν την ελευθερία της επιλογής, άλλοι συνεχίζουν ως έχουν, άλλοι παλεύουν για ότι καλύτερο μπορούν και άλλοι δίνουν τέλος στη ζωή τους. 

Ένα - ένα βήμα....!

"Στήριξον τα διαβήματά μου εν ταις οδοίς Σου, διά να μη σαλευθώσιν οι πόδες μου." Ψαλμός ιζ΄ 5

Μια γυναίκα είδε ένα όνειρο.

Βρισκόταν, λέει, ανάμεσα σ ένα πλήθος χαρούμενων νέων πάνω σ έναν καταπράσινο λόφο.

Μπροστά της ξεκινούσε ένα στενό, ανώμαλο μονοπάτι, που πιο πέρα γινόταν χαράδρα.

Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό.


Αἰσιοδοξία – Ἀπαισιοδοξία

Όλα όσα ακούμε σήμερα, ζητούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Προσπαθούν να μας αφαιρέσουν την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, να φέρουν στις ψυχές απόγνωση. Η μεγάλη επιτυχία, η νίκη του κακού είναι το ότι έχει φέρει σε πολλές ψυχές την απαισιοδοξία. Αν η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία δυσχερή θέση, το επέτρεψε ο Θεός όχι για να απελπισθούμε αλλά για να εργασθούμε σωστά.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί δεν τακτοποιεί το δωμάτιό του

γράφει ο Νίκος Σιούτας - Dr. Ψυχολογίας

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και κυρίως οι μητέρες είναι η ακαταστασία και η προχειρότητα με την οποία αφήνουν τα παιδιά τα πράγματά τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές η αναζήτησή τους να καταλήγει σε διαχείριση κρίσης για όλη την οικογένεια….

Πήγα στην εκκλησία, γονάτισα, προσευχήθηκα αλλά ο Θεός δεν άκουσε την προσευχή μου

Έρχονται πολλοί στην εκκλησία
Επαναλαμβάνουν μηχανικά ψαλμούς, ευχές
Και φεύγουν...
Δίχως να ξέρουν τι είπαν.
Τα χείλη κινούνται, αλλά τ' αυτιά δεν ακούνε.

Οἱ κανόνες τιμωρίας στὸ μικρὸ παιδί.

Στά παιδιά, οἱ τιμωρίες λειτουργοῦν ὅπως τά φάρμακα: συχνά βοηθοῦν, δημιουργοῦν ὅμως καί παρενέργειες…

Οἱ τιμωρίες εἶναι τό πιό δύσκολο κεφάλαιο τῆς διαπαιδαγώγησης τῶν παιδιῶν. Κανείς δέν μπορεῖ νά προβλέψει τί ἐπιπτώσεις θά ἔχει στήν ψυχή ἑνός παιδιοῦ μιὰ σωματική τιμωρία (ἕνα σκαμπίλι, ἕνα τράβηγμα τοῦ αὐτιοῦ κλπ.), ἀλλά καί μία ἠπιότερη τιμωρία, ὅπως τό μάλωμα, ὁ περιορισμός στό δωμάτιο, ἡ ἀποβολή ἀπό τό παιχνίδι ἤ ἡ ἀφαίρεση κάποιων «προνομίων» πού τοῦ ἔχετε παραχωρήσει. Ἄλλοτε οἱ τιμωρίες μπορεῖ νά λειτουργήσουν θετικά, ἄλλοτε ὅμως ὄχι. Μερικές φορές τά θετικά ἀποτελέσματα μπορεῖ νά διαρκέσουν μερικές ἑβδομάδες, ἄλλοτε ὅμως μόνο μερικές ὧρες.

Πως να παρηγορηθούμε στις θλίψεις μας

Ολοι επιθυμούν την ευτυχία
Όλοι οι άνθρωποι αγαπητοί μου, μαύροι, άσπροι, κόκκινοι, όλων των χρωμάτων, οπουδήποτε και αν κατοικούν, όλοι οι άνθρωποι ζητούν ένα πράγμα. Ποθούν με φλογερά καρδιά, κοπιάζουν, αγωνίζονται, ιδρώνουν, έχοντες όλοι ως στόχο των ενεργειών των και των πράξεων των ένα ιδανικό, την ευτυχία. Όλοι επιθυμούν την ευτυχία.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο βασιλιάς με τις 4 γυναίκες

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας πλούσιος βασιλιάς που είχε τέσσερεις γυναίκες.

Αγαπούσε την τέταρτη γυναίκα όσο ήταν δυνατόν περισσότερο και την καλλώπιζε με πλούσια επίσημα ενδύματα και της προσέφερε τα καλύτερα φαγητά. Της έδινε τα καλύτερα.

Επίσης αγαπούσε την τρίτη γυναίκα πάρα πολύ και πάντα την επεδείκνυε στα γειτονικά βασίλεια. Παρόλα αυτά φοβόταν ότι μια μέρα θα τον άφηνε για κάποιον άλλον.

Επίσης αγαπούσε την δεύτερη γυναίκα. Ήταν η έμπιστη του και ήταν πάντα ευγενική, προσεκτική και υπομονετική με αυτόν. Κάθε φορά που ο βασιλιάς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, μπορούσε να την εμπιστευτεί και αυτή θα τον βοηθούσε στις δύσκολες στιγμές.

Η πρώτη γυναίκα του Βασιλιά ήταν πολύ αφοσιωμένη σύντροφος και είχε μεγάλη συνεισφορά στην διατήρηση του πλούτου και του βασιλείου. Παρόλα αυτά δεν έδειχνε ότι αγαπούσε την πρώτη γυναίκα, αν και την αγαπούσε βαθιά, σπάνια έδειχνε ενδιαφέρον για αυτήν!

Μια μέρα, ο Βασιλιάς έπεσε άρρωστος και ήξερε ότι ο χρόνος του ήταν λίγος. Σκέφτηκε την πλούσια ζωή που πέρασε και αναρωτήθηκε«Τώρα έχω τέσσερεις γυναίκες μαζί μου, αλλά όταν πεθάνω θα είμαι τελείως μόνος».

Θέλεις να γίνεις Πρωταθλητής του Πνεύματος;

Διαβάσαμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πριν μερικές εβδομάδες ότι:

"Με μεγάλη δύναμη ψυχής ο Νοτιοαφρικανός αθλητής Οσκαρ Πιστόριους γράφει την δική του ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος σπρίντερ με κινητικές δυσκολίες που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες".

Είναι όντως θαυμαστή η προσπάθεια αυτού του ανθρώπου που αν και έχει τόσες μεγάλες δυσκολίες όχι μόνο δεν «παράτησε» την ζωή, όχι μόνο έτρεξε στους Παραολυμπιακούς αγώνες αλλά προκρίθηκε και στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012.

Ευκολίες, δυσκολίες, ομοιόμορφες ασκήμιες και καλά ξεμπερδέματα...

Είπε ο Γέροντας Παϊσιος«Η ευκολία γεννάει δυσκολίες.Κάποτε ήρθε εδώ ένας και με ρωτούσε τι να κάνει, γιατί έχει τρία αυτοκίνητα αντιμετωπίζει πολλά έξοδα και δυσκολίες.Τού είπα να περιοριστεί στο ένα αυτοκίνητο και να κάνει λίγες μετακινήσεις γιατί τα πολλά αυτοκίνητα που τα αγοράζουμε για ευκολία μάς δημιουργούν δυσκολίες.Έχουμε συνεργεία , μηχανές καύσιμα και πιθανά τρακαρίσματα.Όσο πιο πολλές ευκολίες αποκτούμε τόσο περισσότερες δυσκολίες έχουμε.»

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Γέροντας Παϊσιος: Κατάκριση: Η μεγάλη αδικία!

Η κατάκριση είναι γεμάτη από αδικία

Γέροντα, εύκολα κρίνω και κατακρίνω.

- Η κρίση που έχεις, είναι φυσικά, χάρισμα που σου έδωσε ο Θεός, αλλά την εκμεταλλεύεται το ταγκαλάκι και σε κάνει να κατακρίνεις και να αμαρτάνεις. Γι’ αυτό, μέχρι να εξαγνισθεί η κρίση σου και να έρθει ο θείος φωτισμός, να μη την εμπιστεύεσαι. Όταν κανείς ασχολείται με τους άλλους και τους κρίνη, ενώ ακόμα δεν έχει εξαγνισθή η κρίση του, πέφτει συνέχεια στην κατάκριση.

Το άρωμα της Αγίας Τράπεζας !

Ο παπα-Δημήτρης Γκαγκαστάθης (1902­-1975), ένας απλοϊκός και άγιος κληρικός του αιώνα μας, όταν λειτουργούσε είχε θείες θεωρίες και εμπειρίες.
Διηγείται ο ίδιος:
Κάποτε, στη μεγάλη είσοδο, κι ενώ πλησίαζα στην ωραία πύλη, είδα αριστερά μου ένα όμορφο παιδάκι, που χάθηκε σαν σκιά. Συγχρόνως ακούστηκε κρότος από το καντήλι της Παναγίας, που άρχισε να κουνιέται μέχρι το τέλος της λειτουργίας.

Είναι ασφάλεια η προσευχή


-         - Πώς θα νιώσουμε, Γέροντα, την προσευχή ως ανάγκη;

-       - Έπρεπε να είχατε πάει στον πόλεμο για να μπορούμε να συνεννοηθούμε! Στον στρατό, εν καιρώ πολέμου, όταν είμασταν σε συνεχή επαφή και «εν διαρκεί ακροάσει» με το κέντρο , είχαμε περισσότερη σιγουριά. Όταν επικοινωνούσαμε κάθε δύο ώρες , νιώθαμε μια ανασφάλεια.

Βοήθημα ἐξομολογουμένου. Ἱερὰ Μονὴ Παρακλήτου

 
Τὸ φυλλάδιο ποὺ κρατᾶς στὰ χέρια σου, ἀδελφέ μου, ἀποτελεῖ ἕνα ἁπλὸ βοήθημα γιὰ ἐκείνους ποὺ ἑτοιμάζονται νὰ προσέλθουν στὸ σωστικὸ Μυστήριο τῆς ἱερᾶς Ἐξομολογήσεως.
Ἡ Ἐξομολόγηση εἶναι τόσο ἀναγκαία γιὰ κάθε χριστιανό, ὅσο καὶ τὸ Βάπτισμα. Γιατὶ τὸ Βάπτισμα μᾶς καθαρίζει ἀπὸ τὶς προηγούμενες ἁμαρτίες μας, ἐνῶ ἡ Ἐξομολόγηση ἀπὸ ὅσες διαπράττουμε μετὰ τὸ Βάπτισμα. Χωρὶς τὸ Βάπτισμα δὲν μποροῦμε να κοινωνήσουμε τὰ ἄχραντα Μυστήρια τοῦ Κυρίου.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μερικές εξηγήσεις για να κατανοήσουμε τα περί του τυπικού της εκκλησίας μας


ΌΡΘΡΟΣ: Η Ακολουθία που τελείται πριν τη Θεία Λειτουργία. Είναι δοξολογία στο Χριστό, που Εκείνος είναι το Φως του κόσμου και ο Ήλιος της Δικαιοσύνης και είναι επίσης παράκληση στον Κύριο του Σύμπαντος με την ανατολή της καινούργιας ημέρας.
Συγχρόνως είναι η καλύτερη ψυχική προετοιμασία για τη Θ.Λειτουργία (το Μυστήριο των Μυστηρίων) που θα επακολουθήσει.

Η νήψη, κλειδί της πνευματικής ζωής.

Στον πνευματικό αγώνα που κάνει ο πιστός για να εναρμονίζει πάντα τη ζωή του με το θέλημα του Κυρίου και να ζει μια γνήσια «εν Χριστώ» πνευματική ζωή, έχουν μεγάλη θέση η νήψη, η εγρήγορση και η προσοχή. Αποτελούν το κλειδί της πνευματικής ζωής και εμπεριέχουν μια ανύσταχτη φροντίδα συνεχούς επαγρύπνησης, ώστε να μην καταλαμβάνεται ποτέ ο πιστός από τον ύπνο της ραθυμίας, της ραστώνης και του εκτροχιασμού από τη σωστή πορεία του.

Ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλατο

Αδελφοί, ας μη φοβούνται οι δίκαιοι
Τα πάντα συνεργούν προς το καλό γι' αυτούς.
Ολόκληρη η Αγία Γραφή
Μας δείχνει πως ο Θεός
Ποτέ δεν εγκαταλείπει τους δικαίους!

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ


Ὁ καρπός τῆς νηστείας. Ἀββᾶς Ἰσαάκ ὁ Σύρος

Ἀπό τό βιβλίο «Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»
Κείμενα βασισμένα στούς Ἀσκητικούς Λόγους
τοῦ Ἀββᾶ Ἰσαάκ τοῦ Σύρου
 
καρπόςτῆςνηστείας
Τό θεμέλιο ὅλων τῶν καλῶν ἔργων εἶναι ἡ νηστεία. Μ᾿ αὐτήν τά ἄγρια πάθη δαμάζονται καί ὑποχωροῦν οἱ κακές ἐπιθυμίες. Ἡ μνήμη τοῦ θανάτου, τά δάκρυα, ἡ σωφροσύνη καί ἡ ἐξαφάνιση τῶν ἀκαθάρτων λογισμῶν εἶναι ἀποτελέσματα τῆς νηστείας.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ο γέροντας και τ’ άλογο – Τι είναι καλό και τι κακό;

Κάποτε ζούσε σ’ ένα χωριό κάποιος φτωχός γέροντας, ο οποίος είχε ένα όμορφο άλογο που τον βοηθούσε στις γεωργικές του ασχολίες και το οποίο ήταν τόσο όμορφο και δυνατό, ώστε ήταν γνωστό σε όλη τη γύρω περιοχή.
Κάποια μέρα, ένας πρίγκιπας που εντυπωσιάστηκε από τη φήμη και το παρουσιαστικό του αλόγου, θέλησε να το αγοράσει, προσφέροντας στον γέροντα ένα υπέρογκο ποσό. Αυτός, όμως, αρνήθηκε να πουλήσει το αγαπημένο του άλογο, µε το οποίο είχε δεθεί τόσα χρόνια, και επέστρεψε στο χωριό του.

Συ Κύριε ο Θεός μου

Χάρισέ μου όλη την καρδιά να σε ποθώ
Και αφού σε ποθώ να σε ζητώ.
Και αφού σε ζητώ να σε εύρω.
Και αφού σε εύρω να σε αγαπώ.

Οι άνδρες αγαπάτε τας γυναίκας εαυτών

Στη συζυγία η αγάπη επιβάλλεται
Και για ένα ακόμη λόγο
Ας πούμε καλύτερα από κάποια ιδιαιτερότητα.
Αυτός είναι η φύση της γυναίκας
Που αποδεικνύεται ότι είναι γέννημα και προϊόν αγάπης
Δημιουργήθηκε από την πλευρά του Αδάμ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ 16-9-2012

Προς Γαλάτας επιστολή Παύλου (β΄ 16-20)
Ἀδελφοί, εἰδότες ὅτι οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου ἐὰν μὴ διὰ πίστεως Ἰησοῦ Χριστοῦ, καὶ ἡμεῖς εἰς Χριστὸν Ἰησοῦν ἐπιστεύσαμεν, ἵνα δικαιωθῶμεν ἐκ πίστεως Χριστοῦ καὶ οὐκ ἐξ ἔργων νόμου, διότι οὐ δικαιωθήσεται ἐξ ἔργων νόμου πᾶσα σάρξ.

Τί εἶναι ἡ ἐκκλησία;

Γιὰ τοὺς πολλοὺς ἡ ἐκκλησία ταυτίζεται μὲ τὸ ναό, τὴν ἐνορία, νομίζουν ὅτι πρόκειται γιὰ ἑταιρεία, σύλλογο, ὀργάνωση, φιλανθρωπικὸ κατάστημα, ὡραία ἰδεολογία, ποὺ ἔχει καλὴ οἰκονομικὴ κατάσταση καὶ ἀμύθητη περιουσία. Δὲν εἶναι λίγοι αὐτοὶ ποὺ θεωροῦν τὴν ἐκκλησία δυνατὸ οἰκονομικὸ ὀργανισμό, καλὴ ἐπιχείρηση, ποὺ ξεγελᾶ ἀνίδεους καὶ ἀνήμπορους. Ἄλλοι πάλι νομίζουν ὅτι στὴν ἐκκλησία θὰ κάνουν γνωριμίες, θὰ βροῦν παρέα, θὰ βροῦν δουλειά, θὰ ἱκανοποιηθοῦν πρόχειρα καὶ γρήγορα μεταφυσικές τους ἀναζητήσεις καὶ θὰ τακτοποιήσουν τὰ θρησκευτικά τους καθήκοντα γιὰ νὰ μὴν ἔχουν κανένα συνειδησιακὸ πρόβλημα.

Υψώνω το σύζυγό μου με προσευχή!

Κύριε, υψώνω το σύζυγό μου σε Σένα σήμερα και προσεύχομαι σύμφωνα με το λόγο Σου:

Να του δίνει δύναμη να ηγείται , χρόνο για να γνωρίζει την οικογένειά του (Ιωάννης 10:4) και άσβεστη επιθυμία να διοικεί σωστά το σπιτικό του (Α' Τιμόθεο 3:4).

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ, ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

  Η εξομολόγηση είναι ένα από τα επτά θεοΐδρυτα μυστήρια 
της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Είναι μάλιστα υποχρεωτικό μυστήριο,
πράγμα που δηλώνει την αναγκαιότητα της για την πνευματική
καλλιέργεια και τη σωτηρία του ανθρώπου. Με αυτό το μυστήριο
 ο Θεάνθρωπος Κύριος χαρίζει ανεκτίμητα δώρα σε κάθε
 εξομολογούμενο. Ας τα δούμε με συντομία ευθύς αμέσως:

Η απίστευτη απάντηση που έκρινε την πρόσληψή του!

Μια βρετανική επιχείρηση έκανε στους υποψηφίους προς πρόσληψη την εξής «παράξενη» ερώτηση, θέλοντας να διακρίνει ανάμεσά τους τον εξυπνότερο: «Είναι μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, φυσάει πολύ και έχει δυνατή καταιγίδα. Εσύ οδηγείς ένα διθέσιο αυτοκίνητο και κάπου στην ερημιά περνάς μπροστά από μια στάση.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ...

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/1 και ΚΥΡΙΑΚΗ 27/1/2013
 ΩΡΑ 10-1 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΑΣ ΝΑΟΥ
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
 
Λίγα Λόγια για την Αιμοδοσία:



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ;
Το Αίμα είναι ένας ιστός σε ρευστή κατάσταση που χρησιμεύει για τη μεταφορά οξυγόνου, ουσιών, βιταμινών και όπλων για την άμυνα κατά των μικροβίων μεταξύ των διαφόρων οργάνων του σώματος. Τα κύτταρά του ανανεώνονται συνεχώς από μητρικά κύτταρα του μυελού των οστών ή των λεμφαδένων. Περιλαμβάνει κύτταρα όπως: ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, που "κολυμπούν" μέσα στο πλάσμα. Και επειδή ακριβώς είναι ένας ζωντανός ιστός, δεν μπορεί να τον αποκαταστήσει κανένα φάρμακο ή χημική ουσία αλλά προσφέρεται αποκλειστικά από τον άνθρωπο.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ;
Η αιμοδοσία είναι μια ιατρική διαδικασία η οποία έχει ιατρική ένδειξη και η οποία συνίσταται στην έγχυση αίματος ή συστατικών του αίματος του δότη προς τον λήπτη. Τα στοιχειά του αίματος είναι τα εξής:
1. ερυθρά αιμοσφαίρια για αναιμία ή απώλεια αίματος
2. αιμοπετάλια για την αιμοραγία ή την παρεμπόδιση αιμοραγίας
3. πλάσμα που παρέχει πρωτεΐνες και θρομβωτικούς παράγοντες
Με τον όρο "ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ" εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ' επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος και των παραγώγων του . Ως επιστημονικός τομέας, η αιμοδοσία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια. Η αιμοδοσία σαν φοβερά εξειδικευμένος τομέας πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στο τομέα της αιμοδοσίας.
Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη και διαρκεί συνολικά 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό γίνεται:
-λήψη σύντομου ιστορικού
-σύντομη κλινική εξέταση
-προσδιορισμός της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη του υποψηφίου δότη
-αιμοληψία

Το αίμα από την Εθελοντική Αιμοδοσία παρέχεται σε πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, Αιμορροφιλία ή Λευχαιμία, σε άτομα που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Τι είναι η εθελοντική αιμοδοσία
-Η εθελοντική προσφορά αίματος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά φιλανθρωπία, είναι βασικός πυλώνας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι η προσφορά ποσότητας αίματος από υγιείς δότες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για μετάγγιση σε άρρωστο. Καλείται εθελοντική, επειδή πρόκειται για πράξη που εκτελεί κάποιος με τη θέληση του και με μοναδικό κίνητρο ένα συναίσθημα αλληλεγγύης. Ο όρος αιμοδοσία μπορεί να αναφέρεται γενικότερα σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες που την οργανώνουν, όπως στο σχετικό χώρο του νοσοκομείου, στον ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας που ασχολείται με αυτό το θέμα. Η αιμοδοσία αποτελεί ένα δώρο ζωής για κάποιον ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός εκ των στοιχείων του σε κάποια στιγμή της ζωής του. Παράλληλα μόνο 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ελλείψεων, καθοριστικών για τη ζωή ασθενών που έχουν ανάγκη την άμεση μετάγγιση αίματος.

-Η διασφάλιση της ποιότητας και η εξασφάλιση της επάρκειας αίματος σε όλες τις γωνιές του τόπου μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσφέρει πλέον στην αιμοδοτική κοινότητα τη δυνατότητα Μοριακού Ελέγχου του Αίματος, του πιο σύγχρονου συστήματος ανάλυσης του αίματος.
-Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζει έμπρακτα τον καθημερινό αγώνα των εθελοντών και ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για την σημασία της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού.

Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των ασθενών και θα μας απαλλάξει από το άγχος της εύρεσης αίματος.

Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης
-Επειδή δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο που να μπορεί να αντικαταστήσει το αίμα.
-Επειδή θέλει να βοηθήσει τους χιλιάδες συνάνθρωπών μας που έχουν ανάγκη από αίμα.
-Επειδή θεωρεί προσωπική του ευθύνη την κάλυψη της χώρας μας σε αίμα από την εθελοντική αιμοδοσία και μόνο. Δε μας τιμά ως χώρα η εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.
-Επειδή πρόκειται για μια ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία, που διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά από μια φιάλη μπορεί να σωθούν τρεις ανθρώπινες ζωές.
-Επειδή ο εθελοντής αιμοδότης βιώνει ένα μοναδικό συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και γιατί πέρα από τα κίνητρα που δίδονται (δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα για τον ίδιο ή την οικογένεια του, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, τιμητικές διακρίσεις, αιμοδοτική άδεια), ο εθελοντής αιμοδότης νιώθει ότι προσφέρει ζωή στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό του.
-Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι μπορούν μέσα από την εθελοντική προσφορά να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να συντελέσουν στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα
Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες από 18 έως 65 χρονών που είναι υγιείς (κατάλληλοι αιμοδότες) και είναι πάνω από 50 κιλά, 3 με 4 φορές το χρόνο. Η Αιμοληψία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 10 λεπτά. Η ποσότητα αίματος που δίνει ένας αιμοδότης αποτελεί το 1/20 περίπου από το αίμα του.
Η αιμοδοσία είναι ουσιαστικά μια ιατρική πράξη με συγκεκριμένες ενδείξεις. Έτσι, αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να δώσετε αίμα, αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει. Αν και τα κριτήρια καταλληλότητας για αιμοδοσία φαίνονται αυστηρά, έχουν το νόημα της προφύλαξης της υγείας τόσο του δότη όσο και του λήπτη και ανταποκρίνονται σε διεθνώς καθορισμένα πρότυπα. Υπάρχουν καταστάσεις και νοσήματα που αποκλείουν δια παντός την αιμοδοσία όπως είναι το AIDS, οι ηπατίτιδες, η ελονοσία, η χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών, οι κακοήθειες, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, νεφροπάθεια, αναιμία ή άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο αποκλεισμός είναι μόνο πρόσκαιρος. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει 6-8 ώρες ύπνου, έχει γρίπη (περιμένουμε μέχρι να περάσει), στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αναμονή μέχρι και έξι μήνες μετά τον τοκετό), στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, στη διάρκεια μιας εποχιακής αλλεργίας, αν έχει κάνει εμβόλια ή παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα (για παράδειγμα πρέπει να περάσουν τρεις μέρες από τη λήψη ασπιρίνης). Οι ετερόζυγοι φορείς μεσογειακής αναιμίας (το κοινώς λεγόμενο στίγμα) ή άτομα με έλλειψη G6PD αιμοδοτούν, αν η αιμοσφαιρίνη είναι πάνω από 12gr/dl. Επίσης, για μειωθεί η πιθανότητα ύπαρξης λοίμωξης από AIDS, ελονοσία, CJD (νόσος τρελών αγελάδων) ή SARS, άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε ορισμένες χώρες αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από την αιμοδοσία. ’τομα που έχουν ομοφυλοφιλική σχέση, πολλούς ερωτικούς συντρόφους, σύντροφοι χρηστών ναρκωτικών κ.τ.λ. δεν πρέπει να δίνουν αίμα. Τέλος, για ένα εξάμηνο αποκλείονται ως αιμοδότες άνθρωποι που χειρουργήθηκαν ή δέχθηκαν μετάγγιση.

Εκτός από τις γενικές αυτές αρχές και επειδή οι λεπτομέρειες στις ενδείξεις αναπροσαρμόζονται, ο υποψήφιος αιμοδότης πρέπει να συμβουλεύεται το προσωπικό της αιμοδοσίας που είναι το πλέον αρμόδιο για την επιλογή των αιμοδοτών.
Διαδικασία αιμοδοσίας
Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή.
Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες περιγράφουν πόσο όμορφα νιώθουν από την προσφορά τους. Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.
Είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο αιμοδότης από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα.
Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα.
Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.

Οδηγίες για τους αιμοδότες
Πριν από την αιμοληψία είναι καλό ο αιμοδότης να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα. Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.

- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Οδηγίες για μετά την αιμοδοσία
- Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
- Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
- Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
- Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Μετά την πρώτη αιμοδοσία ο αιμοδότης παραλαμβάνει ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματος του και οι μονάδες που έχει δώσει και την οποία πρέπει να κρατά κάθε φορά που δίνει αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για τον ίδιο ή συγγενή πρώτου βαθμού.
Εσύ, τι ομάδα αίματος έχεις;
Ομάδες αίματος είναι οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνουμε το αίμα ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία κάποιων ουσιών που βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια (αντιγόνα):
- Αν έχει το αντιγόνο Α, το άτομο ανήκει στην ομάδα Α.
- Αν έχει το αντιγόνο Β ανήκει στην ομάδα Β.
- Αν έχει το αντιγόνο Α ΚΑΙ το αντιγόνο Β τότε λέμε ότι το άτομο ανήκει στην ομάδα ΑΒ.
- Αν ΔΕΝ έχει ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β τότε λέμε ότι το άτομο ανήκει στην ομάδα Ο.
Επίσης, αν έχει τον παράγοντα Rhesus (ένα άλλο αντιγόνο), τότε λέμε ότι το άτομο είναι Rhesus θετικό (Rh+), ενώ αν δεν έχει τον παράγοντα Rhesus, τότε λέμε ότι είναι Rhesus αρνητικό (Rh-).
Συχνότητα των ομάδων αίματος στην Ελλάδα
ΑΒ :: 4.75%
Α :: 37.93%
Β :: 12.93%
0 :: 44.39%
Rh+ :: 85%
Rh- :: 15%
Είναι σημαντικό να ξέρουμε την ομάδα αίματος σε μια μετάγγιση, επειδή, εκτός από τα αντιγόνα, υπάρχουν και τα αντισώματα:
- Αν κάποιος έχει αντιγόνο Α, δηλαδή ομάδα αίματος Α, θα έχει και αντίσωμα αντι-Β.
- Αν κάποιος είναι ομάδα αίματος Β, θα έχει και αντίσωμα αντι-Α.
- Αν κάποιος είναι ομάδα αίματος ΑΒ, δε θα έχει ούτε αντι-Α ούτε αντι-Β.
- Αν κάποιος είναι ομάδα αίματος Ο, θα έχει και αντι-Α και αντι-Β.
Γενικότερα, ο δέκτης δε θα πρέπει να έχει αντίσωμα εναντίον του αντιγόνου του δότη. Για παράδειγμα, ένα άτομο ομάδας Β (αντι-Α) δεν μπορεί να πάρει αίμα από ένα άτομο ομάδας Α.

ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!
ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΟΥ!

ΤΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΙΜΑ;
Ένα μείζον θέμα για τις ιατρικές υπηρεσίες νομίζω κάθε χώρας είναι το θέμα της αιμοδοσίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη μονάδων στη χώρα μας. Στο ελληνικό δύκτυο υπάρχει πληθώρα τόσο site με πληροφορίες όσο και οργανισμών εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι ετήσιες ανάγκες αίματος ανέρχονται σε 700.000 μονάδες αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια και κάνουμε εισαγωγή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε κάθε 10 νοσοκομειακούς αρρώστους, οι δύο χρειάζονται μετάγγιση αίματος, και ότι για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος. Επίσης για κάθε ασθενή με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται τουλάχιστον 30 μονάδες αίματος το χρόνο, ενώ κάθε άρρωστος με λευχαιμία χρειάζεται περισσότερες από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων. Ενδεικτικό, επίσης, των αυξημένων αναγκών σε αίμα είναι ότι σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως εγχειρήσεις καρδιάς, βαριά γαστρορραγία ή αιμοραγία στον τοκετό, η ανάγκη για κάθε άρρωστο ξεπερνά τις 10 μονάδες. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη γύρω από την αιμοδοσία αλλά να προσελκύσει νέους αιμοδότες.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ;
Η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις μονάδες αιμοδοσίας της χώρας, είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος, ώστε να αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα.
Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα θα αρκούσε το 10% του πληθυσμού να προσφέρει αίμα μια φορά το χρόνο. Ορθότερη λύση θα ήταν αν 200.000 ως 300.000 άτομα γινόντουσαν εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι θα προσέφεραν 2 ως 3 φορές το χρόνο αίμα ή θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ;
Ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, ο αγώνας για την επιτυχία του έργου των Κρατικών Κέντρων και Υπηρεσιών Αιμοδοσίας αρχίζει το 1952. Αγώνας σκληρός, που τον διεξάγουν με απόλυτη πίστη στην ιδέα, αφοσίωση σε σημείο αυταπάρνησης, υπεράνθρωπη πολλές φορές προσπάθεια, όλοι, ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και κυρίως οι αδελφές των Κέντρων Αιμοδοσίας. Το έργο στεριώνεται, παρά τις αντιρρήσεις, παρά τις δυσκολίες. Το 1979 κλείνουν οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος και σταματάει το εμπόριο.
ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΔΙΝΩ ΑΙΜΑ;
Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΛΟΝΕΣ;
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.

ΠΟΣΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ; ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΥΤΟ;
Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΠΟΝΑΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ;
Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, δηλαδή μια στιγμή. Την υπόλοιπη ώρα, ο αιμοδότης, απλώς ανοιγοκλείνει τη γροθιά του, προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος. Κατά συνέπεια μόνο, όχι δεν πονάει, αλλά αντίθετα νιώθει ένα μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης και συμπαράστασης στον άγνωστο συνάνθρωπο που υποφέρει.

ΔΕΝ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΙΜΑ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...
Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε όλοι!!!

ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ, ΑΝ ΓΙΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ;
Καταρχήν, η ηθική ικανοποίηση ότι ο αιμοδότης ως άνθρωπος συμβάλλει στη σωτηρία συνανθρώπων του, και, κατά δεύτερο λόγο δικαιούται αίμα σε περίπτωση προσωπικής ή οικογενειακής του ανάγκης. Ας σημειωθεί εδώ ότι το αίμα στη χώρα μας λαμβάνεται και χορηγείται δωρεάν και ότι από το 1979 έχει απαγορευτεί τελείως η εμπορία του.

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ.
Η αναβολή μπορεί να περιμένει. Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται, δεν περιμένει ποτέ. Αφορά εσένα, αφορά όλους μας. Δέκα λεπτά προσφοράς ζωής δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου. Αντίθετα, η προσφορά σου αποδεικνύει τη θέλησή σου να συμμετάσχεις σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Η προσευχή ως θεραπευτικό μέσο για τον άνθρωπο, γέροντος πορφυρίου αγιορείτου

Ο σατανάς, επεσήμαινε ο Γέροντας Πορφύριος, απομακρύνεται με την πραότητα και την προσευχή. Πρέπει να τον περιφρονούμε. Οι λογισμοί αντιμετωπίζονται με την περιφρόνηση και με τη, όσο γίνεται ταχύτερα, στροφή στον Χριστό. Δίδασκε ο άριστος πνευματικός μαχητής: «Η επικοινωνία με τον Χριστό, όταν γίνεται απλά, απαλά, χωρίς πίεση, κάνει το διάβολο να φεύγει. Ο σατανάς δεν φεύγει με πίεση, με σφίξιμο.

Κανείς δεν μπορεί να σωθεί χωρίς τον Σταυρό του (Μια συγκινητική ιστορία).

Ο Στάρετς Ζαχαρίας διηγήθηκε ένα περιστατικό, συγκινητικό για το βαθύ περιεχόμενό του, που συνέβη σε κάποιον νέο, τελείως άπειρο από ψεύδος και πονηριά και που διακρινόταν από την παιδική του ηλικία για την αγάπη του προς την αλήθεια.

Εδώ φαίνεται η ψυχή ενός καθαρού και τίμιου, αλλά αγράμματου ανθρώπου με πίστη μικρού παιδιού, ακλόνητη και απλή, που είχε καρδιά και θέληση καθαρή και που αγωνιζόταν για τον Θεό, μια ψυχή που τον έκανε πράγματι λίγο μόνο παρακάτω από τους αγγέλους. Όντως είχε γίνει σοφός, ικανός να βλέπει και τα ουράνια και τα επίγεια.

Αυτοεξέταση – Αυτοέλεγχος

Αρχιμ.. Εφραίμ Μιλτιάδου,Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Τεοσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης
Αυτό που λείπει σήμερα από τη ζωή μας και φαίνεται έντονα στην πορεία μας είναι η αυτοεξέταση ή καλύτερα ο αυτοέλεγχος. Όλοι μας λεγόμεθα Χριστιανοί, όλοι ομολογούμε την ύπαρξη του Θεού, είμεθα βαπτισμένοι εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος, εκκλησιαζόμεθα συχνά-πυκνά και όμως δυστυχώς μένουμε στα λόγια και στα εξωτερικά έργα. Οι δικές μας σκέψεις, οι αποφάσεις και τα έργα αντιστρατεύονται την πίστη μας.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σταυρός σου αδελφέ μου, π. Ανδρέα Κονάνου


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΕΟΡΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΥΨΩΣΙΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ο Ἀπόστολος Προς Κορινθίους Α΄ επιστολή Παύλου (α΄18–24)
Ἀδελφοί, Ὁ λόγος γὰρ ὁ τοῦ σταυροῦ τοῖς μὲν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστί, τοῖς δὲ σῳζομένοις ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστι. Γέγραπται γάρ· ἀπολῶ τὴν σοφίαν τῶν σοφῶν, καὶ τὴν σύνεσιν τῶν συνετῶν ἀθετήσω. Ποῦ σοφός; Ποῦ γραμματεύς; Ποῦ συζητητὴς τοῦ αἰῶνος τούτου; Οὐχὶ ἐμώρανεν ὁ Θεὸς τὴν σοφίαν τοῦ κόσμου τούτου; Ἐπειδὴ γὰρ ἐν τῇ σοφίᾳ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἔγνω ὁ κόσμος διὰ τῆς σοφίας τὸν Θεόν, εὐδόκησεν ὁ Θεὸς διὰ τῆς μωρίας τοῦ κηρύγματος σῶσαι τοὺς πιστεύοντας.

Η προϊστορία και η ιστορία του Τιμίου Σταυρού

Πρόσωπα και πράγματα έχουν την ιστορία τους και γιατί όχι και την προϊστορία τους. Την ιστορία του και την προϊστορία του έχει και ο Τίμιος Σταυρός που η Μητέρα μας Εκκλησία τιμά την Παγκόσμια Ύψωσή Του στις 14 Σεπτεμβρίου. Εμείς σε αυτό μας το άρθρο εδώ ας σταθούμε.

Ας μη περιφρονούμε την προσευχή

1.«Επειδή, λοιπόν, είναι μεγαλύτερο το κέρδος και μεγαλύτερη η ευκολία σ’ εκείνους που πλησιάζουν τον Θεό, ας μην περιφρονούμε την προσευχή. Γιατί τότε θα συμφιλιωθείς και θα συνομιλήσεις καλύτερα μ’ Αυτόν, τότε σου δίνει ευκολότερα εκείνο που ζητάς, όταν εσύ ο ίδιος τον παρακαλείς, όταν η καρδιά σου είναι καθαρή, όταν οι λογισμοί σου συνοδεύονται από σωφροσύνη, όταν δεν Τον παρακαλείς με αδιαφορία, πράγμα που κάνουν πολλοί, και η μεν γλώσσα τους λέει τα λόγια της προσευχής, ενώ η ψυχή περιφέρεται σε πολλά μέρη του σπιτιού, της αγοράς, των δρόμων!

Μέ γνωρίζω;

 Κύριε γνώρισέ μου αυτόν τον άγνωστο.
Ξέρω το όνομά μου, την ηλικία μου, το βάρος μου, το χρώμα των μαλλιών μου, όμως τον εαυτό μου δεν τον γνωρίζω.
Αυτός σε μένα τον ίδιο, παραμένει κρυμμένος και άγνωστος.
Εσύ όμως Χριστέ μου, που «εξετάζεις νεφρούς και καρδιές» τον γνωρίζεις.
Εσύ γνωρίζεις κάθε άνθρωπο ερχόμενο εις τον κόσμο, «εκ κοιλίας μητρός αυτού».

Πρόσεχε την ψυχή σου! (διδακτικό παραμύθι)

Κάποτε ήταν ένας βασιλιάς, ο οποίος είχε ένα γιο πονηρό. Έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για αλλαγή προς το καλύτερο, ο πατέρας καταδίκασε τον γιο του σε θάνατο. Του έδωσε ένα μήνα περιθώριο για να προετοιμαστεί.

Ο Θεός είναι πιο μεγάλος…

Ρώτησε ένας άνθρωπος με το «πνεύμα του κόσμου» ένα νεαρό παλικάρι:
 - Καλά, βρε παιδί μου! Συ το πιστεύεις, ότι με τη θεία Κοινωνία έρχεται μέσα σου ο Χριστός; Σε πόσους πια…Αφού είναι ένας!
 Ο νεαρός έμεινε για λίγο συλλογισμένος. Και μετά τον ρώτησε:

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Χάρις Αλεξίου: "Πρώτη φορά Συγγνώμη..."



Στο εδώ και χρόνια γνωστό τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου "Πρώτη φορά Συγγνώμη", βρισκόμαστε μπροστά στον άνθρωπο που τα έχει όλα, αλλά παρ’ όλα αυτά γκρινιάζει και παραπονιέται.

Αγάπη...

Είναι ένα περίεργο αίσθημα.
Άλλοι την νιώθουμε, άλλοι την αγνοούμε.
Αγάπη σημαίνει
Ότι κάποιος μπορεί να θυσιάσει για τον άλλο
Και να χάσει τον εαυτό του για αυτόν.

Μιὰ παράξενη δαιμονικὴ παγίδα

Γράφει ὁ Ἰωάννης Μόσχος στό ὡραῖο βιβλίο του, Λειμωνάριο.

Στό Ὄρος τῶν Ἐλαιῶν ζοῦσε ἔγκλειστος ἕνας μεγάλος ἀσκητής, πού τόν πολεμοῦσε σκληρά ὁ δαίμων τῆς πορνείας.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η αγία Θεοδώρα της Αρκαδίας και το εκκλησάκι με τα 17 δέντρα!

Η διαδρομή σας αποζημιώνει απλόχερα με τα ειδυλλιακά τοπία που σας προσφέρει. Όσο πιο πολύ πλησιάζει κανείς τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου κάνοντας τον να αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρύζει.

Ἑρμηνεία τοῦ Πάτερ ἡμῶν

Ἅγιος Ἀμβρόσιος (Ἐπίσκοπος Μεδιολάνων)

Οἱ ἅγιοι Ἀπόστολοι παρεκάλεσαν τὸν Χριστό: «Κύριε, δίδαξον ἡμᾶς προσεύχεσθαι, καθώς Ἰωάννης ἐδίδαξε τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ» (Λουκ. ια´, 1). Τότε ὁ Κύριος τοὺς παρέδωσε τὴν Κυριακὴ προσευχή (Ματθ. στ´, 9-13).

Πρός τούς νέους, πῶς νά ὠφελοῦνται ἀπό τά ἑλληνικά γράμματα

ΜΙΛΑΕΙ Η ΠΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)Πολλοὶ λόγοι, ἀγαπητά μου παιδιά, μὲ κάνουν νὰ σᾶς δώσω αὐτὲς τὶς συμβουλές. Πιστεύω ὅτι εἶναι οἱ καλύτερες καὶ θὰ σᾶς ὠφελήσουν, ἂν τὶς κάνετε κτήμα σας. Ἔχω προχωρημένη ἡλικία. Ἀσκήθηκα στὴ ζωὴ μὲ πολλοὺς τρόπους. Γνώρισα ἐπὶ πολλὰ χρόνια τὶς βιοτικὲς μεταβολές, ποὺ συμπληρώνουν τὴν ἀνθρώπινη μόρφωση.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Καί τί θά λέω, ὅταν προσεύχομαι;Ἁγ. Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος

Και τί θα λέω, όταν προσεύχομαι;
Ο άρρωστος Εζεκίας ούτε όρθιος ούτε γονατιστός, αλλά πεσμένος στο κρεβάτι παρακάλεσε για τη θεραπεία του το Θεό, που με τον προφήτη Ησαΐα του είχε προαναγγείλει το θάνατό του.

Τί εἶναι ἡ ἁμαρτία; Τί σημαίνει ἁμαρτάνω;

«Αμαρτάνω» στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει «αστοχώ, αποτυγχάνω» και «αμαρτία», ορίζεται ως «Ἡ τοῦ ἀγαθοῦ ἀποτυχία» (=η αποτυχία να πράξουμε το σωστό –Λεξικό Σούδα).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...